ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прот. Василий Шаган за проведената свещеническа конференция във Варна

04 декември 2013 11:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Прот. Василий Шаган

Разговаряме с прот. Василий Шаган след проведената свещеническа конференция във връзка с предстоящите избори за Варненски и Великопреславски митрополит.

 

- Как протече конференцията? Имаше ли много противоречия?

Прот. Василий Шаган: "Нормално е да има различни мнения по време на конференцията. Ние сме около 100 човека свещеници. Но накрая конференцията завърши с едно обединение около това, че избирателите трябва да гласуват по съвест, съобразявайки се със Свещеното Писание и Устава на Българската православна църква, които изрично конкретизират какъв трябва да бъде епископът и в частност митрополитът на Църквата. Да бъде човек честен, достоен, живеещ чисто, непорочно, украсен с монашески добродетели. От тази гледна точка, ние се обърнахме към избирателите, като ги помолихме, те оглеждайки се и вслушвайки се в гласа на своята съвест, съобразявайки се със Свещеното Писание, като основен критерий за нашия живот и в частност на изборите за митрополит, да се съобразят с това и останахме с впечатление, че има такава нагласа от страна на всички."

- Някой склонен ли е да си промени начина, по който е гласувал предходния път?

Прот. Василий Шаган: "Ние не можем да кажем, не правихме такова разследване. Не посочихме хора, които евентуално са гласували по един или друг начин. Всичко започна като едно взаимно разбирателство, че няма да говорим за това, което се случи на 17 ноември. А ще се опитаме, съобразно това, което се случи след изборите, да се съобразим и да направим една сериозна равносметка, и да преценим, като си признаваме своите грешки и пропуски, но оттук нататък с нагласа да излезем от ситуацията, като хора, които са видели своята грешка, поискали са прошка и са излезли с едно ново предложение към Светия Синод. Става въпрос за един нов избор на двама достойни архиереи, от които Светият Синод да посочи един. И аз мисля, че това би трябвало да се случи на 15 декември."

- А какво ще стане, ако не се случи все пак?

Прот. Василий Шаган: "Ако на 15 декември отново се разбере, че изборът по един или друг начин е опорочен и отново излезе наяве порочната практика да се гласува за един фаворит, така наречения избираем, или някаква друга порочна и неморална практика, оттам насетне не се знае какви биха могли да бъдат реакциите. Така ще бъде сложено едно голямо петно на Църквата, защото с това ние ще покажем, че не можем да се справим със своите грешки. А Църквата трябва да покаже, че може да се справя със своите пропуски и своите грешки. Аз призовавам всички избиратели, в този ден със своята лична воля и съвест да покажат, че те са хората, които могат да покажат кои от епископите най-добре се доближават до идеала."

- Опасявате ли се от чистка?

Прот. Василий Шаган: "Заради страха юдейски още в Свещеното Писание е имало предатели на примерни хора, които са се страхували и са премълчавали и са се крили. Не е чуждо за нас човеците да се опасяваме, но това е нормално от гледна точка на нашата човешка слабост и още повече, че епископите също са човеци.

Мисля, че на 15 декември ще бъдат посочени двама, които ще дадат възможност за по-нататък във Варненска епархия да бъде избран един достоен митрополит. А ние като вярващи свещеници да се чувстваме свободни, да го обичаме този човек, да го слушаме, да вървим след него и той да бъде истински пастир, който полага своята душа за своите пасоми."

Интервюто е дадено за интернет сайта: http://www.vlastta.com

 

 

Снимки

Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия
« предишна новинаследваща новина »