ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция във Варна относно предстоящия избор на митрополит на овдовелия Варненски и Великопреславски престол

04 декември 2013 11:31, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

На 17 ноември 2013 г. епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненска и Великопреславска митрополия избраха двама от 13-те кандидати за нов митрополит – Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий. Няколко дни по-късно в Светия Синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора.

В основанията за това искане беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. "неизбираем" кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избор, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми. Друго основание: резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата бе приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочва, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат.

Цяла седмица миряни и свещеници от епархията се събираха на молитвено бдение пред катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Беше сформиран Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква“, в чийто състав влязоха основно миряни. Бяха изпратени протестни писма, заедно с около 2000 подписа, до Негово Светейшество патриарх Неофит с искане за касиране на вота.

На своето заседание на 23 ноември Светият Синод касира изборите и насрочи дата за нов вот, като остави същата листа с кандидатите. Вторият епархийски избор ще се проведе на 15 декември във Варна, а седмица по-късно (22 декември) ще се проведе окончателният, вече Синоден избор измежду двамата избрани от епархията кандидати, при условие, че Св. Синод счете втория епархийски избор във Варна за канонично проведен.

+++++++

С благословението на Доростолския митрополит Амвросий - наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски престол, на 3 декември председателите на църковните настоятелства на варненските храмове инициираха свещеническа конференция. Целта бе да се преодолеят разногласията, които доведоха до касиране на първия епархийски избор за нов митрополит.

"Нашата отговорност пред Господа, верния християнски народ и паметта на митрополит Кирил за провеждането на честни избори, от които зависи бъдещето на епархията, изискват да положим всички усилия, за да продължим след избора на новия Варненски и Великопреславски митрополит да служим на Бога и християнския народ в единство и с мир в сърцето", беше написано в писмото на свещениците.

На конференцията присъстваха почти всички свещенослужители от цялата епархия. Събирането премина в мир и присъстващите свещеници се съгласиха изборите да протекат прозрачно, честно и открито и да не се стига до нова кризисна ситуация.

Същевременно Инициативният комитет „За чистота в БПЦ“ е изпратил до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, председател на Св. Синод, до синодалните членове и конкретно до Доростолския митрополит Амвросий - временно управляващ овдовялата Варненска и Великопреславска епархия – писмо с предложения за промяна в процедурата по изборите на 15 декември. Членове на комитета са обсъдили предложенията, написани в писмото, с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при срещата им в София, и той се е изказал благосклонно.

Част от предложенията, изложени в писмото са: изборите да се проведат в катедралния храм на Варна „Свето Успение Богородично“; след Божествената св. Литургия, в която да вземат участие всички свещеници и народът Божи; да се посочат критериите за достоен митрополит според Новия Завет: „непорочен…, трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив; не пияница, не побойник, не свадлив, не алчен за гнусна печалба, а кротък, миролюбив и не сребролюбив“ (Тим. 3:2-3) и според Устава на БПЦ: "Да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и точно спазване на установения от Църквата ред, със здрав разум, добродетелен и благочестив живот; да бъде клирик от черното духовенство, да е живял в манастир поне три години, да е дал монашески обети и да е украсен с монашески добродетели" (чл. 83).

Друго предложение е: да бъде прочетено „Слово за епископа“ на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, както и биографиите на всички кандидати, включени в изборната листа.

На този ден – 15 декември - се чества иконата „Пресвета Богородица - Старица“, копие от която се съхранява в същия храм, пред иконата и пред очите на духовенството и народа всеки избирател да подпише клетвена декларация, че гласува по съвест и без външни стимули – материални или морални. Предлага се още: в храма да присъстват представители на медиите, които също да наблюдават вота. (Пълния текст на ПРЕДЛОЖЕНИЕ-то можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=126058)

Представители от Инициативния комитет призовават за присъствие на молитвеното бдение по време и след вечернята в морския храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” на 5 декември, непосредствено преди храмовия празник.

Текст: Мария Стойкова

 

 

« предишна новинаследваща новина »