ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРА ЗА ОВДОВЕЛИЯ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТСКИ ПРЕСТОЛ ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

04 декември 2013 13:40, Българска Патриаршия

След проведения на 17 ноември 2013 г. във Варна първи епархийски избор на двама кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит, в който бяха излъчени Агатоникийски еп. Борис и Проватски еп. Игнатий, възникна напрежение, което доведе до подаване на жалби и протестни писма в канцеларията на Св. Синод. На противоположни позиции застанаха част от епархийските избиратели във Варна и привърженици на кандидатурата на епископ Борис.

До Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от една страна бяха изпратени множество подписи към Отворено протестно писмо в подкрепа на епископ Борис, в което между другото се напомня, че той е съдействал за: организирането на "нов музей, ремонт на покрива на главната Църква, ремонт на покрива на източното крило, ремонт на покрива на крилото в южния двор. Изградени оградни стени в околността на манастира, ремонт на манастирския дюкян и направа на нов иконостас в църквата ”Св. Никола”. Преместена е библиотеката в ново помещение и направени нови библиотечни шкафове. Постоянно и настойчиво защитава манастирските имоти и се бори за добиване на нотариални актове за същите. Ремонт на стопанската сграда, на практика препострояване на същата върху старите основи. Направа на съвременни бани към всяка монашеска килия, основен ремонт на стаите и баните към крилото на хотела за гости. Ремонт и подмяна на шкафовете в манастирската изба и направа кът за гости в същата. Издаден голям илюстрован албум за Бачковския манастир. Смяна на централната порта на манастира и вратите на централната църква и другите врати. Обновяване на цялостното обзавеждане на олтара на главната манастирска църква и на значителна част от обзавеждането на централната част на църквата. Основен ремонт и художествено оформление на игуменарницата на манастира и манастирските канцеларии. Направа на централно парно отопление за целия манастир и за стопанската сграда."

От друга страна част от варненските епархийски избиратели, несъгласни с избора поради съмнения за оказан натиск върху останалата част от епархийските избиратели, с множество подписи и подадени документи до патриарх Неофит, както и с молитвеното си присъствие пред Синодната палата в София, настояха за касиране на епархийския избор.

Св. Синод отмени проведения епархийски избор и насрочи нов такъв за 15 декември т.г., но без да променя листата с достоизбираемите кандидати.

Междувременно Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква“, който твърди, че по време на епархийския избор на 17 ноември т.г. е имало подменен вот, е изпратил до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, председател на Св. Синод, до синодалните членове и конкретно до Доростолския митрополит Амвросий - временно управляващ овдовялата Варненска и Великопреславска епархия – писмо с предложения за промяна в процедурата по изборите на 15 декември. Членове на комитета са обсъдили предложенията, записани в писмото, с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при по-раншната им среща в София. По-долу поместваме съдържанието на последното писмо на Инициативния комитет "За чистота в БПЦ".

------------------------------

ДО:

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ДОРОСТОЛСКИЯ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ, НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТСКИ ПРЕСТОЛ

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРА ЗА ОВДОВЕЛИЯ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТСКИ ПРЕСТОЛ ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ „ЗА ЧИСТОТА В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА”

 

Ваше Високопреосвещенство,

Oбръщаме се към Вас водени от християнската си съвест и дълг и от принципа на съборността, който е поставен в основата на Православната църква от нашия Господ Иисус Христос, предадeн ни е от апостолите и е утвърден от Светия Дух на вселенските и поместните събори.

Предлагаме Ви следната процедура за провеждане на публичен таен избор за овдовелия Варненски и Великопреславски престол, защото смятаме че изборът на нов митрополит на Варна и на нов член на Светия Синод трябва да бъде съборен акт на тържеството на православната вяра на цялата Църква и върху него да няма сянка от съмнение:

1. В деня на избора, всички християни и свещенослужители да бъдат призовани да се съберат на Света Литургия в гр. Варна, в съборния храм „Успение на Пресвета Богородица”, под чийто благодатен покров се намира нашия град и на молитвите на която ни остави новопреставения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, чрез чудотворното копие на иконата „Св. Богородица - Старица”, празника на която (15 декември), съвпада с епархийския избор.

2. Да се призоват всички присъстващи свещеници и епархийски избиратели от миряните да се подготвят и да пристъпят към Божественото причащение.

3. След края на Светата Литургия се открива публичният таен избор, който да протече по следния ред:

- Съборна молитва към Бога и към Пресвета Богородица-Старица за изпросване на Божията благодат за предстоящия избор;

- Избор на Избирателна комисия;

- Прочитане на посланието на св. ап. Павел към Тит и Евангелието, по реда положен за четене на апостоли и Евангелие;

- Прочитане от амвона на проповедта на митрополит Кирил: “Епископът- образ Христов”;

- Прочитане от амвона на кратки биографии на всички Преосвещени епископи, включени от Светия Синод в листата на достоизбираемите кандидати за Варненския и Великопреславски Митрополитски престол;

- Председателят на избирателната комисия прочита публично процедурата, по която ще протекат изборите;

- Високо и гласно се прочита името на всеки избирател, който предстои да гласува. Преди подаване на тайния вот, всеки избирател пред Евангелието и кръста, и пред иконата на „Света Богородица-Геронтиса“ публично прочита и подписва клетвена декларация, че ще гласува по съвест и ще посочи двамата най-достойни кандидати. След това избирателят влиза в „тъмната стаичка”, за да гласува тайно;

- След края на гласуването, избирателната урна се отваря официално пред всички присъстващи и гласовете се обявяват и преброяват поотделно пред всички;

- Резултът се обявява публично;

- На цялата процедура по избора да бъдат поканени да присъстват всички православни християни, общинската и областната управа на гр. Варна и на всички големи градове във Варненска и Великопреславска епархия;

- Процедурата по избора да бъде отразена от началото до края от всички журналисти и медии, които проявят интерес към този акт.

Ваше Високoпреосвещенствo,

Вярваме, че тези предложения ще издигнат престижа на Българската православна църква и на бъдещия Варненски и Великопреславски митрополит. Надяваме се Вие да благословите тези предложения, които са изцяло в духа на Устава на Българската православна църква и в духа на словото на Господа от Евангелието:

„Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе наяве” (Лука 8:17).

Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква” е готов да окаже цялостно съдействие на Негово Високопреосвещенство Доростолския Митрополит Амвросий, наместника на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол, за изпълнението на тези предложения.

 

От името на инициативния комитет:

Иван Панайотов

Лиляна Савова

Явор Георгиев

Борислав Аврамов

Георги Манолов

Въведителен текст: Десислава Панайотова
Текст на ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОЦЕДУРА...: Инициативен комитет "За чистота в БПЦ"

 

 

« предишна новинаследваща новина »