ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стобийският еп. Наум оглави Литургията за празника на св. великомъченица Варвара

05 декември 2013 14:03, Софийска митрополия
Празничната икона

На 4 декември Българската православна църква чества паметта на св. великомъченица Варвара. Тя прославила Бога в началото на ІІІ в., през времето на император Максимилиан, когато било повдигнато гонение срещу християните. Дъщеря на богат езичник, св. Варвара презряла всичко земно и възлюбила Иисус Христос, в Когото дълбоко вярвала и накрая заради Него приела и мъченически венец. Тя прославила Бога с живота и със смъртта си, а Бог я прославил с великомъченически подвиг и с дивна чудодейна сила на нейните свети мощи.

В столичната църква „Преображение Господне”, кв. "Лозенец", денят, в който се чества светицата, е особено празничен, тъй като тук се покои частица от мощите на св. Варвара и енорията го празнува като втори храмов празник.

В празничния ден св. Литургия бе предстоявана от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. Заедно с него в богослужбата взеха участие архимандрит Теофан, ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, председателят на тържествуващия храм ик. Василий Сарян, който е член на ВЦС и КПО при Св. Синод, ик. Александър Величков, председател на храм "Св. св. Кирил и Методий", ик. Николай Николов, председател на храм "Св. Петка", протоиерей Йоан Чикалов, председател на храм "Св. Параскева" и митрополитският дякон Иван Петков.

Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Десетки християни се събраха за обща молитва в храма и отправиха прошения към св. великомъченица Варвара. Преизпълнили храма, те се радваха на архиерейското присъствие и се вдъхновяваха духовно за усърдна молитва от източните песнопения, изпълнявани от двете певници, към които се присъединиха възпитаници на Софийската духовна семинария.

По време на свещеническото причастяване празнична проповед произнесе ик. Василий Сарян.

В края на св. Литургия Стобийският еп. Наум отправи благопожелания към многобройното църковно изпълнение и им преподаде патриаршеското първосветителско благословение на кириарха на Софийска епархия - Негово Светейшество патриарх Неофит.

С п р а в к а:

Частицата мощи на св. Варвара е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в гр. Киев, известен със своето благочестие и святост.

През тези повече от 50 г. пребиваване на мощите в столичния храм „Преображение Господне” те са съхранявани в олтара на параклиса „Св. Варвара” и въпреки вниманието за опазването им, на два пъти са крадени. Но светицата ревниво пази своето благословение за вярващите, които я почитат в този храм, и ставало така, че хората, които неразумно посягали на светинята, после сами я връщали.

През 2005 г. ик. Василий Сарян, предстоятел на храма, заедно със своите събратя и църковното настоятелство организират поставянето на специален проскинитарий в северната средна част на храма, където частицата мощи е изложена за поклонение в новоизработена мощехранителница.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Столичният храм "Преображение Господне"Празникът на св. Варвара в СофияСтобийски еп. НаумНа лявата певницаНа дясната певницаВ храмаПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияПразникът на св. Варвара в СофияИк.Василий Сарян
« предишна новинаследваща новина »