ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отзвук от празника на гр. Силистра - Кръстовден

15 септември 2009 12:34, Доростолска митрополия
Празник на гр. Силистра

На 14 септември, Кръстовден, когато църквата чества деня Въздвижение на св. Кръст Господен, град Силистра чества празника на града. Тези две събития бяха отбелязани с особена тържественост.

Благоговейната почит и вяра у благочестивите граждани към гостуващите чудотворни образи на светите икони видимо дава своето отражение. Граждани с малки дечица продължават да засвидетелстват своята почит. Мило е да видиш още в раните сутрешни часове как бащи и майки, носещи малки деца, ги подкрепят да запалят свещица. И тъй светлината на вярата свети и в храма, и в сърцата. Всичко това е отзвук на празничното настроение на народа.

Празникът започна с архиерейска света Литургия в катедралния храм “Св. ап. Петър и Павел”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион в съслужение с преосвещения епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир, духовници от страната и чужбина, след светата Литургия бе направен водосвет с пожелание за успех на българската младеж по случай началото на новата учебна година. Благословена да бъде младежта в устрема към знанието и науката.

“Няма нищо по-добро в света от приятелската дружба”, казва Цицерон. Да лишиш света от нея е все едно да го лишиш от слънчева светлина.

Затрогващо бе присъствието на Техни Превъзходителства дипломатите от съседните страни Румъния, Русия и Украйна в едно със светската управа в лицето на областния управител д-р Владимир Янков, кмета на град Силистра инж. Иво Андонов, депутата от ГЕРБ Стефан Господинов, както и много други гости от Румъния и Украйна.

 

Текст: Доростолски митрополит ИЛАРИОН

 

 

Аудио

Силистра

« предишна новинаследваща новина »