ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Артилеристите от Военното училище в Шумен почетоха св. великомъченица Варвара

05 декември 2013 10:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Артилеристите от Военното училище в Шумен почетоха св. вмчца Варвара

На 4 декември 2013 г. - празника на св. вмчца Варвара - ставр. иконом Димитър Николов (архиерейски наместник на Шуменска духовна околия) и свещеници от гр. Шумен отслужиха света Литургия в храм „Св. Три светители”, гр. Шумен.

Молитвено участие взеха деканът на Шуменския военен факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи”, полк. доц. д-р Нелко Ненов, заедно с офицери и курсанти, които честваха своя професионален празник за осма поредна година.

В словото си за празника отец Димитър подчерта, че връзката между Църква и Армия е важна, тъй като това са основните стожери на българската държавност.

След св. Литургия празникът продължи в Шуменския военен факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана, комуникационни и информационни системи”.

Артилеристите от Военното училище в Шумен почетоха и в своето военно-учебно заведение своята небесна покровителка св. великомъченица Варвара. Светицата е покровителка на артилеристите в целия християнски свят.

За осма поредна година бе връчена и наградата за най-изявен артилерист. С почетна грамота и икона с лика на св. Варвара бе удостоен о.з. полк. Димитър Димитров, който отдава 39 г. от живота си в служба на армията и артилерията.

Преди церемонията по награждаването в катедра „Полева артилерия” на Военното училище в Шумен отец Димитър (архиерейски наместник) в съслужение с духовници отслужи тържествен водосвет и благослови и освети иконата на св. Варвара, която по-късно лично връчи на отличения артилерист.

Деканът на Военното училище в Шумен полк. Нелко Ненов поздрави присъстващите с празника и припомни, че преди време артилерийските батареи във висшето учебно заведение са имали за покровители различни светци. „Преди 8 години военни и духовници обединихме усилията си и решихме да приемем св. Варвара за патрон на артилеристите. Начинанието ни бе горещо подкрепено и благословено от приснопаметния митрополит Кирил”, разказа полк. Нелко Ненов.

След тържествения водосвет полк. Ненов поздрави тазгодишния носител на наградата за най-изявен артилерист и връчи почетната грамота на о.з. полк. Димитър Димитров.

ЧЕСТИТ И БЛАГОСЛОВЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ АРТИЛЕРИСТИ!

Свещ. Васил Василев, снимки: http://topnovini.bg

 

 

Снимки

Артилеристите от Военното училище в Шумен почетоха св. вмчца ВарвараАртилеристите от Военното училище в Шумен почетоха св. вмчца ВарвараАртилеристите от Военното училище в Шумен почетоха св. вмчца Варвара
« предишна новинаследваща новина »