ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се чества паметта на св. Патапий Египетски, Чудотворец – изцелител на ракови заболявания

08 декември 2013 00:10, Българска Патриаршия
Свети Патапий Египетски

Днес (8 декември 2013г.) - Десета неделя след Неделя подир Въздвижение - светата Православна църква празнува паметта на св. Патапий Египетски. За съжаление, за този велик Божи угодник, подвизавал се в Египетската пустиня през 5-ти век, ние рядко се сещаме и още по-рядко се обръщаме към него с молитва. А той и телом е близо до нас - неговото нетленно тяло е открито в началото на ХХ век в една пещера над град Лутраки (известен в Гърция с лечебните си извори), в която то е било укрито през цялото време на османското господство над Балканите.

Повече за живота и манастира на този прославен подвижник и наставник на балканското монашество и за неговите св. мощи можете да прочетете в материала на дякон д-р Петър П. Симеонов в православното ни интернет списание "Православна мисъл" (вж. тук>>> http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=428)

А. Христова

 

 

Снимки

Свети Патапий ЕгипетскиМанстирът на св. Патапий Египетски над гр. Лутраки, ГърцияПещерата на св. Патапий ЕгипетскиПещерата на св. Патапий ЕгипетскиМощите на св. Патапий в пещератаМощите на св. Патапий в пещератаМощите на св. Патапий в пещератаМощите на св. Ипомони в пещератаИзглед към гр. Лутраки
« предишна новинаследваща новина »