ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит благослови възпитаниците на СДС "Св. Йоан Рилски" в първия ден на новата учебна години

15 септември 2009 20:38, СДС
Митрополит Неофит и ректорът архим. Сергий (Шапков)

Днес, 15 септември, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, за първия учебен ден, в Софийската духовна семинария дойде Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. Той бе сърдечно посрещнат от ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, семинарското духовенство и представители на учителската колегия. Най напред , в ректората на Семинарията, митрополит Неофит и архим. Сергий проведоха разговор по важни въпроси, засягащи учебно-възпитателната дейност, поддръжката на пансиона, семинарския ред, приема на желаещите да се обучават в Семинарията, и др. Засегнат бе и въпросът за връзката на клира със семинаристите и бе изказано пожеланието за по-тесни контакти между архиереите и техните епархиоти, обучаващи се в Софийската духовна школа. Митрополит Неофит дари на Семинарията два екземпляра от новото издание на „Общодостъпна народна св. Литургия на св. Йоан Златоуст” от Петър Динев на църковнославянски и новобългарски език, и в края на разговора, предаде на архим. Сергий сърдечния поздрав и благопожелания от името на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, с когото са имали разговор наскоро.

След това, Негово Високопреосвещенство влезе в часовете на всички класове от редовния и паралелния курс. Посрещнат с многолетствие, архиерейят разговаря със семинаристите във ведрата атмосфера на слънчевите и обновени класни стаи. Към първокурсниците митрополит Неофит се обърна с думите:

„Вярвам, че всички сте дошли тук по свое лично желание, със стремеж да изучавате богословската наука и навлезете в богословското знание. Като ви поздравявам от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и от името на синодалните архиереи, които ми възложиха да ви посетя в началото на учебната година и да ви пожелая здраве, добро приятелство, добра дисциплина и отлични успехи във всички полезни занимания, които ви предоставя програмата на Софийската духовна семинария.”

Като обърна внимание на усърдието на семинарското ръководство да направи класните стаи и пансиона по-приятни и подредени, Негово Високопреосвещенство отбеляза и новото униформено облекло на учениците – бели ризи и черни панталони, и заедно с архимандрит Сергий си припомниха, че по тяхно време семинарската униформа е включвала и фуражка, отгоре с монограм и надпис С.Д.С , което ги е правило лесно разпознаваеми в обществото.

На второкурсниците, които имаха час по български език и литература, митрополит Неофит обърна внимание, че българският е богат и красив език, и че изучаването му носи натрупването на езикова култура, която е много необходима за всеки млад човек, за всеки бъдещ богослов.

Влизайки в часа по математика на третокурсниците, митрополит Неофит сподели, че третият курс – „на училищното поприще в средата” - винаги е бил един от стабилните курсове , и че освен задълбоченото изучаване на богословските предмети е необходимо да вникнат и в общообразователните дисциплини, за да имат добра подготовка за живота, необходима за бъдещото им служение.

При семинаристите от четвърти курс, Негово Високопреосвещенство отбеляза добрата им подготовка по църковно пеене и сподели, че по негово наблюдение и в Софийската, както и в Пловдивската семинария, се обръща по-голямо внимание на източното църковно пеене, а хоровото не е достатъчно застъпено. „В миналото, Софийската духовна семинария е имала както превъзходен източен хор, така и великолепен хор от западната музика. Хорът на Софийската духовна семинария винаги е бил образцов. Да не се счита, че петолинейната нотация е ненужна на Църквата. Напротив, добре подготвените музиканти и църковни хора са се задълбочавали в сравнителната характеристика между източното – византийското и петолинейното многогласно пеене , и са отдавали дължимото на единия вид музика и на другия. Така, че изучавайки византийската нотация, не пренебрегвайте и петолинейната.” – каза митрополит Неофит.

Към завършващите през тази учебна година семинаристи, Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит се обърна с думите:”Вие вече изкласявате, нека така, както спортистите преди финала, стъпват на педали, така и вие с пълни шепи да черпите богословското знание, за да имате добра подготовка и добър стремеж към апостолското служение.” Митрополит Неофит изтъкна, че Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” е център за подготовка на кадри от други православни страни, което е добър начин за създаването на приятелски контакти и на общуване с другите православни църкви. „Нашата Българска православна църква - каза митрополит Неофит, която по диоцез не е толкова голяма, но по значение, по заслуга към своя народ е дала много ценни трудове, за да преуспява българският народ във вяра, в трудолюбие, във взаимна любов, в знание и благочестие.”

При възпитаниците от паралелния курс, митрополит Неофит сподели: ”Българската православна църква е преценила, че този вид обучение е необходим за църковния ни живот и че подготовката за свещенослужението, колкото отстрани да изглежда лесна, е изключително отговорна. Защото хората ще търсят в бъдеще вашето общуване, ще търсят вашия съвет, ще наблюдават вашето служение. Няма да ви е лесно, ако не сте положили необходимото старание, за да сте готови за това служение.”

В края на срещата, ректорът на Софийската духовна семинария Негово Високопреподобие архимандрит Сергий изрази пред Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит благодарността на преподавателите, служителите и семинаристите за архипастирските слова, които ще оставят дълбока следа в душите и сърцата на всички, и за молитвения благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и на Св. Синод на БПЦ за здраве и успех през новата учебна година.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Крум Михов и Николай Пенев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Софийската духовна семинарияМитрополит Неофит и ректорът архим. Сергий (Шапков)Архиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДСАрхиерейско посещение в СДС

Аудио

СДС

« предишна новинаследваща новина »