ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско служение във Варна за Кръстовден

16 септември 2009 11:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Кръстът Христов

На 14 септември 2009 г., по случай празника Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм на гр. Варна „Св. Успение Богородично”.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство разказа историята на празника и благослови присъстващите, като им пожела “всеки да носи достойно своя кръст в служението си към Бога”.

Дванадесетте Господски празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на този празник се възпоменават събития от значително по-късно време.

След разпятието на Христа, на Голгота бил заринат Неговият кръст и кръстовете на разпнатите с Него двама разбойници. След време по заповед на император Адриан на Голгота построили езически храм и мястото на разпятието било заличено.

Празникът Въздвижение бил установен във връзка със свещени събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; Намирането на Светия Кръст на Голгота; Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.

Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение и на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил Великият ВходНегово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил Светата Литургия“...всеки да носи достойно своят кръст в служението си към Бога”Поклонение пред Светия кръст

Аудио

Озвучаване: Боряна Николова

« предишна новинаследваща новина »