ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение в гр. Тутракан (обновено с видео)

10 декември 2013 14:11, Русенска митрополия
Патриаршеско богослужение в гр. Тутракан

На 6 декември, Никулден, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в Тутракан. На обичния ни предстоятел на светата Българска православна църква съслужиха ставр. ик. Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, прот. Васко Василев, прот. Михаил Михайлов, свещ. Йордан Йорданов, свещ. Йордан Куцаров и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия бяха изпълнени от женския църковен хор към храма.

Проповед за празника произнесе г-н Ангел Младенов – секретар на Русенска св. митрополия.

След св. Литургия Негово Светейшество се обърна с отечески наставления към вярващите, като каза: „Призвани сме на днешния ден да се вслушаме в съветите на светия апостол, който казва: „Помнете вашите наставници и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им”. Православният християнски народ, а и други изповедания, пазят свято паметта на св. Николай, защото той в своя живот и чрез своя живот и дела заслужи тази висока чест на християнския род. Господ Иисус Христос ни съветва: „Тъй да светне светлината ви пред човеците, та като видят добрите ви дела да прославят небесния ви Отец”. Всичко, което ни предлага нашият живот, добива нов вид, когато е през призмата на любовта, щедростта и топлината. Светите мощи на св. Николай се намират в италианския град Бари и там стават много чудеса, изтича и миро от тях. Блажен е християнският род, който се слави с почитта към св. Николай. Самото му име означава „победа”. Със своята ревност и любов към Бога той победи нечестивите, тези които изопачаваха християнското учение.

Божието благословение и молитвеното застъпничество на св. Николай да бъде върху всички нас. Приемете моята благодарност за вашето молитвено участие днес в светата служба, посветена на св. Николай Чудотворец!”

Свещенослужителите осветиха донесените от вярващите приношения.

Негово Светейшество освети новоизградения музей „Дунавски риболов и лодкостроене”.

Свещеник Йордан Куцаров извърши водосвет на лодкостоянката на брега на р. Дунав, след което беше изнесена фолклорна програма.

Патриарх Неофит посети новоизграждания параклис „Св. Димитър Солунски”, намиращ се в източната част на града.

На храмовия празник и честването на св. Николай Чудотворец присъстваха кметът на града д-р Димитър Стефанов, председателят на Общинския съвет г-н Данаил Николов, кметът на Главиница г-н Хюсеин Хамди, както и бизнесмени, проявили на дело християнска благотворителност посредством изграждането на нови храмове и ремонтирането на стари.

~~~

ПАТРИАРХ НЕОФИТ- проповед в Тутракан в чест на св. Николай Чудотворец

&list=UUJJc8kgu0rSKoyCnZiSRLXA#t=25

 

 

Снимки

Патриаршеско богослужение в гр. ТутраканВелик входВелик входПатриарх НеофитПатриаршеско богослужение в гр. ТутраканПатриаршеско богослужение в гр. ТутраканПатриаршеско богослужение в гр. ТутраканНикулден в ТутраканОсвещаване на музея „Дунавски риболов и лодкостроене”Освещаване на музея „Дунавски риболов и лодкостроене”Никулден в ТутраканНикулден в ТутраканВодосветНикулден в ТутраканНовостроящият се параклис "Св. Димитър Солунски"Патриарх Неофит с кмета на Тутракан д-р Димитър СтефановВ новостроящия се параклисПаметна снимка с патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »