ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осма православно-краеведска експедиция на учениците от енорийското училище при православния храм “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Бургас

16 септември 2009 13:35, Сливенска митрополия
Осма православно-краеведска експедиция на учениците от Неделното училище при православния храм “Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Бургас

От 31.08.2009 г. до 10.09.2009 г. се проведе Осмата православно-краеведска експедиция на учениците от Неделното училище при православния храм “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Бургас. Идеята за православно-краеведската дейност на младите хора е реализирана от д-р Вида Буковинова, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев и преподавателката по история г-жа Милка Бихлюмова.

За втора поредна година участниците в нея обследват китното странджанско село Близнак. В продължение на единадесет дни екипите разговаряха с жителите на селото, записваха и обработваха събраната информация за бита, обичаите и нравите на местните жители. Огромният по обем материал тепърва подлежи на анализ и редакция, а готовият научен продукт ще бъде издаден във втория том на поредицата, описваща историята и традициите на жителите от странджанското село.

Наред с напрегнатата изследователска работа, членовете на групата отделяха време и за възраждане на ритуалите на християнската вяра в местния храм. Ежедневно имаше сутрешна и вечерна служби, провеждани от ставрофорен иконом отец д-р Захарий Дечев.

С тържествена света Литургия бе отбелязан храмовият празник на местната църква на 08.09. 2009 г. За пръв път от години насам в селото бяха направени свето кръщение, освещаване на дом, панихиди за покойниците в местното гробище.

Резултатите от работата през деня бяха анализирани на вечерния лагерен огън на експедицията. Всяка вечер около него, в двора на кметството, се събираха както младите хора и ръководството на групата, така и местните жители. Наред с деловото обсъждане на изследователското ежедневие, край огъня се вихреха кръшни български хора, на които се хващаха и стари, и млади. По традиция от предишната година хорото в Близнак винаги се води от българското знаме.

В последната експедиционна вечер членовете на групата изследователи обобщиха постигнатото и горещо благодариха на своите домакини, отворили за тях спомените, сърцата и домовете си. От своя страна възрастните хора изразиха радостта си, че за няколко дни село Близнак се е превърнало в “център на Странджа”, споделиха вълнението си от оживлението в селото им и съжалението си, че тези дни са изтекли така неусетно. И домакини, и гости изказаха желанието си да се срещнат отново по време на следващата експедиция.

Като част от ръководството, към експедицията се присъединиха главният секретар на Тракийския университет в Стара Загора – доц. Цонка Каснакова, представителката на Историческия музей в гр. Малко Търново Димитрина Забирова и преподавателите по български език и литература Емилия Решовска от СОУ “Константин Преславски” в Бургас и Нейко Решовски от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Бургас, и монахиня Ксения. Експедицията се проведе, благодарение на подкрепата и съдействието на Община Малко Търново, а част от техническото обезпечаване бе осигурена от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Бургас, чиято директорка – г-жа Златка Далева, предостави за пореден път къщата си в селото за нуждите на част от участниците в екипа.

Текст и снимки: Нейко Решовски
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

С тържествена света Литургия бе отбелязан храмовият празник на местната църква на 08.09. 2009 г.Резултатите от работата през деня бяха анализирани на вечерния лагерен огън на експедициятаИ домакини, и гости изказаха желанието си да се срещнат отново по време на следващата експедиция.В продължение на единадесет дни екипите разговаряха с жителите на селото, записваха и обработваха събраната информация за бита, обичаите и нравите на местните жителиЕжедневно имаше сутрешна и вечерна служби, провеждани от ставрофорен иконом отец д-р Захарий Дечев По традиция от предишната година, хорото в Близнак винаги се води от българското знаме.За пръв път в селото бяха направени свето кръщене,  освещаване на дом, панихиди за покойниците в местното гробище.

Аудио

Краеведска експедиция

« предишна новинаследваща новина »