ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Нукулден бе представен новият председател на столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”

08 декември 2013 04:10, Софийска митрополия
Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец” на ул. „Калоян” бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. В съслужение с викарния епископ в празничното богослужение участваха протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство на митрополитската катедрала "Св. Неделя", протойерей Антоний Алексиев - предстоятел на храм "Св. Димитър", свещеник Николай Нешев - предстоятел на тържествуващия храм, и митрополитският дякон Иван Петков.

Стотици софиянци се стекоха да почетат храмовия празник и да се поклонят пред чудотворния образ на светителя в храма. Малката църква не можа да побере всички, които искаха да присъстват на св. Литургия, затова мнозина чакаха търпеливо да влязат в храма, часове след като свърши св. богослужба.

С вдъхновено слово еп. Йоан се обърна към миряните, в което подчерта достойнствата на св. Николай - този дивен Божи угодник, който още в младенческа възраст е приел и изпълнявал поста и който е „избран съсъд още от утробата да бъде победител над човешкото естество”.

В края на своето слово архиереят представи на църковното изпълнение новия председател на храма - свещеник Николай Нешков, когото поздрави с новото назначение и личния му празник и му пожела все с дръзновение и радост, и послушание към светата Църква да служи и изпълнява своя пастирски дълг в този малък дом Господен.

Той е призван да служи на св. Николай - първо в посветения на него храм в кв. "Горна баня", а след това и в този негов дом.

Епископът поздрави църковното настоятелство, хора с неговия диригент и всички именници, като им пожела здраве, дълголетие и дръзновение в добродетелността по примера на техния небесен ангел.

Благопожелания за здраве и дълголетно служение, заедно с букет цветя бяха поднесени на викарния епископ от отец Николай Нешков, който в чест на храмовия празник раздаде на многобройния богомолен народ иконки с образа на Мирликийския чудотворец.

Отец Николай бе обсипан с многобройни пожелания за успех и благодатно служение от всички, дошли да влязат в радостта на празника.

+++

Митрополитският храм „Св. Николай” е един от най-старите храмове в София. Предполага се, че първите основи на църквата са от времето на императора св. Константин Велики (ІV в.). Това е свято и благодатно място не само за столичани, но и за хиляди българи. През вековете на робството той е съществувал като храм „Св. Николай Големи”, сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, който през 16 в. посещава София. От 1934 до 1944 г. храмът духовно е обгрижвал руската общност в София. На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София църквата „Св. Николай" е напълно разрушена.

Малко след този печален факт в България настъпва атеистичният режим, който не позволява на новото църковно настоятелство да възстанови църквата в старото й благолепие и размери. Изграденият малък храм през следващите години постепенно се благоустроява и благоукрасява.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Празничната иконаНикулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Никулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Отец Николай Нешков Отец Николай НешковНикулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”Пред храмаНикулден в митрополитския старинен храм „Св. Николай Чудотворец”
« предишна новинаследваща новина »