ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"

15 декември 2013 18:21, Българска Патриаршия
Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"

"Верою праотци оправдал еси, от язик теми предобручивий Церковь: хвалятся в славе святии, яко от семене их естъ плод благословен, без семене рождшая Тя. Тех молитвами, Христе Боже, помилуй нас."

Тропар на Неделята на св. Праотци, гл.2

 

На 15 декември 2013 г. - Неделя на св. Праотци, в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" по решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужена Заупокойна св. Литургия от високопреподобния архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ при Св. Синод. В молитвеното присъствие на Българския патриарх и епархийските митрополити Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, на епископите Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий заедно с дяконите Иван Петков и Станислав - и.д. синодален домакин, отслужиха утреня и св. Литургия, по време на която многократно бяха отправени молитви за упокоението на душите на всички приснопаметни православни български царе и блаженопочинали предстоятели, патриарси, архиепископи, екзарси, митрополити, епископи, йереи, дякони, монаси, благодетели и православни християни, потрудили се в полза на светата Българска православна църква.

След причастяването на част от вярващите Българският патриарх Неофит, заедно с митрополитите Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, на епископите Стобийски Наум, Тивериополски Тихон - предстоятел на ПКСХП "Св. Александър Невски", и Знеполски Йоан, и присъстващите клирици, при достойно пеене на софийски семинаристи, оглави и отслужи панихида в памет на горепосочените приснопаметни наши предшественици. За да почетем техните дела, които светят пред Божието лице като угодно свидетелство за тяхната любов към Българската църква и към Отечеството ни и са пример за всички нас, които сме членове и служители на БПЦ в Името на Пресветата Троица и за благото на скъпия ни народ. След като отчупи от приготвената питка, след като начерта кръстния знак върху принесеното жито и преля от виното, патриарх Неофит възкликна в памет на многозаслужилите за БПЦ наши предци: "Вечна да бъде паметта им! Царство им небесно! Амин."

Топла и искрена бе молитвата на всички присъстващи в Синодния параклис. С гореща благодарност към духовните и църковни трудове на живелите преди нас членове на БПЦ, духовниците и вярващите вкусиха от осветените по време на панихидата приноси и се разделиха помежду си, изпълнени с вдъхновение и решимост според силите си също да допринесат за делото на БПЦ, което ни спасява и освещава като личности и като общност в Христа.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"Заупокойна св. Литургия и панихида в Синодния параклис "Св. цар Борис"
« предишна новинаследваща новина »