ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан отслужи св. Литургия за празника на св. Спиридон Тримитунтски в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

14 декември 2013 15:49, Софийска митрополия
Празничната икона

На 12 декември Православната църква чества паметта на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец.

В столичния храм „Св. Неделя“ на иконостаса до иконата на Господ Иисус Христос е образът на светеца покровител на занаятчиите, ктитори на благолепния митрополитски храм през средата на 19 в. Чудният образ на св. Спиридон е дело на големия иконописец и портретист от Късното Възраждане Станислав Доспевски.

По случай празника Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия в съслужение с храмовото духовенство и дяконство. Проповед за живота и служението на св. Спиридон произнесе ставрофорният свещеноиконом Мина Минчев – председател на църковното настоятелство на храма.

В края на богослужението с вдъхновено слово за светлия пример във вярата на св. Спиридон към богомолците се обърна и Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. Той припомни за речта на светеца в защита на Православието и Света Троица и като поздрави всички с празника, им преподаде първосветителския поздрав на Негово Светейшество патриарх Неофит. Епископът благопожела на всички, и най-вече на тези, които се трудят с ръцете си, св. Спиридон да им бъде Небесен покровител и застъпник пред Божия Престол.

Мнозина бяха миряните, които приеха Честните Христови Тайни на този светъл празник.

 

 

Текст: Нина Комарова
Снимки: дякон д-р Петър Симеонов и Н. Комарова

 

 

Снимки

Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празник на св. Спиридон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »