ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделната св. Литургия от изборния ден в престолния град Варна - с ФОТОРЕПОРТАЖ

15 декември 2013 13:40, Българска Патриаршия
Варненската митрополитска катедрала "Успение Богородично"

В деня, определен от Св. Синод за избор на кандидати за епархийски митрополит на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия, 15 декември, в престолния град Варна всички тридесет епархийски избиратели бяха призовани да участват молитвено в божествената св. Литургия в катедралния храм "Успение Богородично".

Светата Литургия в катедралния храм, под майчински притеглящия, но строг поглед на иконата "Пресвета Богородица - Старица" (от гр. ез. - Геронтиса, т.е. Духовна наставница, Игуменка) събра за втори път представителите на петте духовни околии в общо молитвено събрание. Празнуваната неделя е Неделя на св. Праотци, когато всички вспомнят обичните ни и самоотвержени архиереи и отци на Българската православна църква, стоящи и сега пред Божия престол, редом с Владичицата на света в молитвено преклонение, просещи благословение и спасение на верните от Българския род. Точно преди година близо приснопаметният високопреосвещен владика на Варненска и Великопреславска епархия митрополит Кирил благослови, организира и въведе в богоспасяемата си обична епархия чудотворния лик на Пресв. Богородица - Старица - Духовна водителка. И отново всички неволно си спомнят, че няма непромислени случайности в пътищата на Божиите раби.

Светата богослужба в днешния исторически за епархията ден бе възглавена от протойерей Живко Георгиев. В проповедта си той напомни, че "мнозина са звани, но малцина са избрани" за участие на празничната сватбена трапеза.

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, който в неделята на първия избор, отправи специални прошения за успешното провеждане на изборите за нов епархийски митрополит и пространно обясни задълженията и личните отговорности на избирателите, днес молитвено съучастваше в богослужението.

След края на богослужбата той бе посрещнат на дверите на храма от множество журналисти, на които отново възможно най-изчерпателно отговори на поставените от тях въпроси. След което, следван от избирателите, се отправи към салона за провеждането на избора.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Празнична литургия в митрополитската катедрала "Успение Богородично"Доростолски митрополит АмвросийДоростолски митрополит АмвросийВ очакване на митрополит АмвросийДоростолски митрополит АмвросийДоростолски митрополит АмвросийДоростолски митрополит АмвросийВарненска митрополияДоростолски митрополит АмвросийДоростолски митрополит Амвросий отива към залата за провеждането на избораДоростолски митрополит АмвросийПред входа на сградатаПред входа на сградатаОтец-секретарят проверява документите на избирателитеОтец-секретарят проверява документите на избирателитеВарненската митрополитска катедрала "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »