ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в храм "Света София - Премъдрост Божия"

17 септември 2009 16:28, Софийска митрополия
храмова икона

В навечерието на църковния празник, посветен на света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, в столичния храм „Света София”, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи празнична вечерня с петохлебие. В богослужението участваха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, предстоятели и свещенослужители на софийски храмове и храмовото духовенство. Молитвено участие взе Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия Синод. В края на вечерното богослужение епископ Йоан поздрави множеството духовници и миряни от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и припомни примера на невръстните Христови мъченици – Вяра, Надежда и Любов, които показват път и пример на подражание и какви трябва да бъдем в нашата себеотреченост в името на Спасителя Христа.

Владиката поздрави младите хора, които с благословението на Негово Светейшество и одобрениено на епархийското ръководство градят православния младежки сайт, създаден към храма на Божията Премъдрост. Архиереят поздрави и победителите от обявения от този сайт конкурс за есе, както и всички участници в конкурса. ”За мен е радост - каза епископ Йоан - да поздравя тези млади хора, които написаха есе по зададена от отец-предстоятеля на храма тема, свързана със светостта и Христовата светлина, която да развият по мярката на силите си, по вярата и усета си. Поздравявам тези, които са се отличили със своя добър успех. И нека благодатта Божия и опитът, който вече имат от съприкосновението си с нея, да ги водят към добри и плодоносни дела.”

Архиереят връчи грамоти на победителите в първото издание на конкурса за есе „През очите на вярата” 2009 г. към енорийския сайт „Православна младеж”, както следва: първо място за Венцислав Николов за есето „Там, където се раждат звездите”; второ място за Яна Радуилова, а трето място за Милеслава Богданова. Накрая епископът поздрави предстоятеля на храма отец Ангел Ангелов, който с благословението на Негово Светейшество, но и с решение на Светия Синод, взето в пълно единомислие и съгласие, бе отличен на 17 юли т. г. с офикията „свещеноиконом” за усърдното си служение. Епископът благопожела на всички дошли да почетат този празник: "Бог да дава духовни сили, здраве и дълголетен живот и да овладеят тази мъдрост и сила, която е вярата, надеждата и любовта".

 

 

Озвучаване: Борислав Трифонов

 

 

Снимки

начало на вечернятасвещенослужителидуховниципетохлебиевнасяне на хлябоветехрамаиконостасикона на св.Троицапевците.еп. Йоан блогославяпо време на вечернята.псалтитео. Ангел.о.Веселин и о.Йоан Карамихалевпреди края на вечернята.еп. Йоаннаградените младежи

Аудио

х. "Света София" 16 юли 2009

« предишна новинаследваща новина »