ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворните Богородични икони, които бяха за поклонение в гр. Силистра отпътуваха от Доростолска епархия

17 септември 2009 16:32, Доростолска митрополия
Силистра 17.09.2009

От 12 до 17.09. в град Силистра по покана на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион и епархийското ръководство бяха донесени за поклонение копия на Украинските чудотворни икони на Пресвета Богородица: "Ефеска", "Тихвинска", "Услишителница" и "Козлешчанска". Заедно с тях по благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ в град Силистра пристигна за поклонение и Троянската чудотворна икона "Света Богородица – Троеручица".

За радост на жителите и гостите на града, игумения Михаила от Свето-Николаевския женски манастир в с. Городок остави в дар на Силистра иконата "Св. Богородица - Милосърдна" -„Козлешчанска”.

Своите впечатления от тези щастливи за пасомите му дни споделя с читателите на нашия сайт Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион:

"Щастливи дни изживяха гражданите на Силистра по случай гостуването на чудотворните образи на Св. Богородица, донесени от високопреподобния игумен на Киевския “Въведенски” манастир архимандрит Дамян по благословението на Киевския и на цяла Украйна Негово Блаженство митрополит Владимир.

Щастието обаче не е краткотрайно изживяване в живота. Веднъж стоплило сърцето на човека, то оставя трайни следи.

Тъй че щастливите мигове, часове и дни, които ни донесоха с Божията благословия монасите и монахините, придружаващи чудотворните образи на тамошни икони на св. Богородица, оставят незабравими спомени у нас за цял живот.

При тържествен звън на камбаните тая заран по път, постлан до улицата с килим, обсипан с уханни цветя, в литиен ход и с духовна песен в чест на св. Богородица гостите бяха изпратени с пожелание отново да ни посетят. Събрали мили спомени от посещението си в София - в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ,църквата “Св. София” и храм “Св. Неделя”, и Рилския манастир, те отнесоха по тяхно изказване незабравими щастливи минути и дни.

Божията благословия да бъде с тях и с двата народа, сродили се по силата на Вярата Христова и Божествената любов.

На многая лета!"

Озвучаване: Борислав Трифонов

 

 

Аудио

Силистра

« предишна новинаследваща новина »