ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане в Русе на светите Богородични чудотворни икони от Троянския и Свето-въведенския манастир

17 септември 2009 16:39, Русенска митрополия
в очакване на иконите

Днес, 17 септември 2009, когато светата ни Църква чества паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, по благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ град Русе имаше честта тържествено да посрещне в катедралния храм „Света Троица” светинята на Троянския ставропигиален манастир – чудотворната икона "Св. Богородица - Троеручица". Тя е една от най-почитаните чудотворни икони и една от най-големите светини на България.

Освен нея бяха посрещнати и три Богородични икони от Свето-въведенския манастир в гр. Киев, Украйна – "Ефеска", "Тихвинска" и "Услишителница". Заедно с иконите монасите от украинския манастир донесоха за поклонение и мощи на св. равноапостолна Мария-Магдалина, св. Варвара, св. Христина, св. мцча Фотиния, св. преподобномъченица Рафаила Чигиринска, св. преп. Евстохия Патмоска, св. преп. Елена Киевска и св. преп. Анна Кашинска. Светините пристигнаха в гр. Русе към 12,30 ч., като пред катедралния храм в присъствието на многоброен богомолен народ ги очакваше Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков и многобройни свещеници от епархията.

Тържествено биене на камбани ознаменува това уникално за града събитие. След като иконите и мощите бяха поставени на централно място в храма, започна тържествен молебен, оглавен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит. Едни до други бяха поставени български и украински свети икони, което е и нагледен символ за единството и универсалността на светото Православие, което не се нарушава от териториални и национални ограничения. В края на молебена мощно „Многая лета” огласи храма. До късните часове не секна потокът от вярващи, желаещи да се поклонят пред светините и изпросят благословението на Божията Майка.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Борислав Трифонов

 

 

Снимки

пристигането на иконителития с Чудотворните икони и Светите мощииконите в храмамолебен пред Светите иконимолебенареч на представител на украинските гостиНегово Високопреосвещенство се покланя пред Светите иконивярващи се покланят пред светините

Аудио

Русе

« предишна новинаследваща новина »