ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественска кампания "Ангелска елха"

17 декември 2013 16:27, д-р Десислава Панайотова
Картина на dryicons.com

За Рождество Христово и Новата 2014 година един прекрасен проект, осъществяван от български православни духовници и миряни, продължава да се нуждае от своите помощници, съмишленици, дарители и доброволци.

Проектът е "Ангелска елха" - кампания на Prison Fellowship International (PFI), осъществявана в България от 1999 г. Нашата страна е единствената до този момент, в която проектът се реализира изцяло от православни християни - чрез Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода. Това Дружество работи у нас с благословението на Св. Синод на БПЦ още от 1992 г., разказва прот. Николай Георгиев - директор на PFI за Европа и Централна Азия, работещ приоритетно с православните държави или държавите, в които има живи православни общности; и основател и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода.

"Ангелска елха"`2013 има за своя основна цел насърчаването на близките семейни взаимоотношения между лишените от свобода от 4-5 затвора в България и техните деца и семейства. За о. Николай, екипа на Дружеството и неговите сътрудници - православните капелани и доброволци - това е една от най-директните пътеки за служене на Христос и на ближните, защото колкото е болезнено пребиваването на лишените от свобода в затвора, толкова е тежко наказанието им и отсъствието им от дома за техните близки и особено за техните деца.

Всяка година Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода разпраща рождественски подаръци на деца с родител в затвора като разчита изцяло на подкрепата на дарители и доброволци. Тази година Дружеството си е поставило за цел да обхване затворите в София, Белене, Сливен, Враца и Стара Загора.

В кампанията може да се включи всеки, като дари: детски дрешки, играчки, книжки, пособия за рисуване, пъзели, тетрадки и други материали, подходящи за подарък на деца от 0-18 години. Организаторите се нуждаят и от опаковъчна хартия (цветна и амбалажна), от картонени кутии и кашончета (всички размери), както и от помощ за опаковане, разпращане и лично поднасяне на подаръците.

Във ВРАЦА дарителската инициатива за 2013 г. започна на 05.12.2013 г. (Международния ден на доброволеца) от 11,30 ч. в Младежкия дом - Враца. За повече информация от там: Силвия Цветкова - регионален координатор на кампанията: 0878346922, email: silviandelur@abv.bg

В СОФИЯ кампанията стартира на 7 декември от 11,30 до 13,30 ч. (пл. „Гарибалди” в сградата на КТ "Подкрепа", ет. "Мецанин"), ул. „Ангел Кънчев” 2, където желаещите могат да помогнат в кампанията всяка събота от 9,00 до 13,00 ч., както и всяка неделя от 13,00 до 16,00 ч. до края на месец декември на ул. "Ангел Кънчев" 2, ет. 5, офис 505, гр. София. За повече информация: Катерина Ковачева - регионален координатор на кампанията: 0883 47 68 50.

Е-mail: В СТАРА ЗАГОРА за повече информация търсете: Ралица Георгиева – регионален координатор на кампанията: 0896115027, e-mail: r.georgieva.g@gmail.com

За хода на кампания “Ангелска елха”`2013 на национално ниво и последващи стъпки, информация може да получите от: Елица Маркова - национален координатор на кампания ”Ангелска елха”`2013: Тел: 0883 333 693; e-mail: elitsa.markova@pfbulgaria.org

~~~

На храмовия празник на параклиса в Софийския затвор в деня на св. вмчца Анастасия Узоразрешителница - 22 декември т.г. сутринта ще бъде отслужена св. Литургия, след която представителите на Дружеството ще имат среща с лишените от свобода за последни уточнения във връзка с раздаването на подаръците на техните деца, т.е. кои затворници желаят това да се случи чрез директно свиждане с близките и децата им, и кои затворници молят подаръците им да стигнат до децата им на техните домашни адреси.

Нека всеки, с каквото може, да се включи в проекта, за да помогнем на лишените от свобода родители отново да изпитат благата радост от това, че са в състояние да дарят щастие на страдащите им семейства, а на децата им - да повярват, че доброто може да победи и в техния живот!

Да превърнем сърцата си в ясли за Богомладенеца, Който се ражда!

Да бъдем Христови, като дарим вяра, надежда и любов!

 

 

« предишна новинаследваща новина »