ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благотворителна инициатива на Горублянската енория в навечерието на Рождество Христово

19 декември 2013 02:26, Софийска митрополия
Рилската света обител

В навечерието на светлия празник Рождество Христово духовенството и църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Георги Победоносец" в столичния кв. "Горубляне" взехме решение да организираме благотворителна акция за събиране на хранителни продукти от енориашите и приятелите на горублянския храм за Помощното училище-интернат "Н. Й. Вапцаров"- с. Стоб, община Кочериново.

За две седмици много хора от енорията и съседните квартали с добри сърца дариха множество хранителни продукти за малките деца в неравностойно социално положение.

В ранното утро на 17 декември храмовото духовенство и част от църковното настоятелство потеглихме със събраните дрехи и продукти към социалния дом, устроен в крайното село на Софийска епархия, за да зарадваме малчуганите. Интернатът се намира почти в центъра на село Стоб и като гости бяхме посрещнати от домакина на Дома госпожа Василка Ризова, директор на училището.

Хранителните продукти бяха разтоварени от препълнения микробус и предадени щателно на домакина на Дома с протокол (хранителни продукти, плодове, месни продукти и тоалетни принадлежности).

В същото време свещениците на Горублянската енория - о. Лазар и о. Петър, проведохме задушевен разговор с директорката на училището, която ни запозна с материалното състояние на сградата и начина, по който се обгрижват децата. Най-вълнуваща бе срещата със самите деца, които с усмивки ни посрещнаха в компютърната зала на училището.

Кратко поздравително слово отправи предстоятелят на храма свещеник Лазар Георгиев, който им припомни за Раждането на Божествения Младенец Христос и увери, че Бог бди над всички деца, независимо в какво социално положение се намират и от какъв етнос са. След това отец Петър и църковното настоятелство раздадоха на всяко дете пликче с лакомства и коледни играчки. След задушевни разговори с всяко дете гостите направихме обща снимка с децата за спомен и споделихме топли взаимни чувства на разбирателство и много любов. Изпращайки ни, като добри гости си пожелахме отново да ги посетим и никога да не бъдат забравени тези наистина носещи доброта в себе си деца.

След това стъпките си насочихме към Рилската света обител, посветена на всебългарския светец Йоан Рилски Чудотворец. Храмовото духовенство и църковното настоятелство се поклонихме в съборния манастирски храм и целунахме всечестните мощи на Рилския чудотворец, а след това групата бе приета от любезния домакин - Негово Преосвещенство Евлогий, игумен на манастира.

Изпълнени с чувства на благодарност към Рилския светец завърши благотворителното дело на Горублянската енория.

Храмовото духовенство и църковното настоятелство на Горублянския храм благодарят на всички, които се включиха в благотворителната акция и пожелават все повече хора да бъдат щедри, а Бог ще ги възнагради за щедростта, която проявяват и особено към най-малките - децата.

Светли Рождественски празници, мили приятели и дарители на Горублянския храм!

Текст: свещеник Лазар Георгиев
Снимка: Мая Георгиева

 

 

« предишна новинаследваща новина »