ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделно посещение на църквата „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” в столицата

19 декември 2013 01:55, Софийска митрополия
Старинният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец”

На 15 декември 2013 г., когато Православната църква празнува 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на св. Праотци, след светата Литургия, отслужена в столичния катедрален храм „Света Неделя”, братството „Св. архангел Михаил” при храма организира посещение на старинната църква (капела) „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец”. Тя се намира в центъра на гр. София, на ул. „Цар Калоян” No 8, срещу Софийската света митрополия и съвсем близо до митрополитската катедрала (за историята ѝ виж тук).

Групата от 20-тина поклонници, начело с дякон Петър, бе посрещната изключително топло от о. Николай Нешков, който е новият председател при храма „Св. Николай”. Той и о. Сава (Щони) Кокудев, стажант към храма, тъкмо бяха приключили светата Литургия. Веднага след нея о. Николай отслужи и молебен за здраве и благополучие на дошлите гости от братството към катедралата и им пожела успешно завършване на поста и радостно посрещане на Рождество Христово. След това той разказа и историята на храма и на чудотворната икона на св. Николай, оцеляла по чудо след бомбардировките над София през пролетта на 1944 г., когато едноименната трикорабна базилика била срината до основи. Накрая всички се почерпиха с вино и соленки, които гостите от „Св. Неделя” бяха донесли и към обед се разотидоха.

Бог дава здраве и да укрепва в трудовете новия председател на митрополитската църква капела!

+++

Църквата „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” в гр. София

 

Старинната църква (капела) „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” се намира в центъра на гр. София, на ул. „Цар Калоян” 8, срещу Софийската света митрополия. Тя е съвсем близо до митрополитската катедрала „Света Неделя” и заедно с ротондата „Свети Георги” и храма „Света София” е една от най-старите християнски постройки в столицата ни. Първият храм на това място вероятно бил изграден още по времето на император Константин Велики (първата половина на IV в.), който провъзгласил християнството за разрешена религия в Римската империя. Църквата „Свети Николай” била построена заедно с Дворцовия комплекс, предназначен за резиденция на императора в късноантична Сердика (т.нар. „Константинов квартал”).

През XIII в. севастократор Калоян издигнал своя резиденция върху основите на Дворцовия комплекс, съграждайки и нова църква на мястото на късноантичната постройка. В годините на османското господство тази църква била известна и като „Св. Никола Големи”, вероятно заради размерите и функцията си на митрополитска катедрала (за това свидетелства историкът-пътешественик Стефан Герлах, посетил София през XVI в.).

Има сведения, че храмът „Св. Никола” бил обновен през Възраждането. През 1939 г. именно той приютил изгонените от руската църква „Св. Николай” духовници, след обявяването им от съветското посолство за „белогвардейци”. Сред тях бил и чудотворецът архиепископ Серафим Соболев (неканонизиран и досега), чийто гроб се намира в криптата на руската църква на бул. „Цар Освободител”.

На 30 март 1944 г., по времето на Втората световна война, била най-жестоката бомбардировка над София. Около 450 американски бомбардировачи, придружавани от 150 изтребители, изсипали ок. 3000 разрушителни и голям брой запалителни бомби в историческия център на столицата, разрушавайки 3575 сгради и запалвайки над 2000 пожара. Сред руините била и средновековната трикорабна до тогава базилика „Свети Никола”.

Днешната малка църква била изградена едва през 50-те години на XX в., по настояване на блаженопочиналия първи български патриарх от най-новата ни история – Кирил (1953-1971). В спомен от някогашния великолепен старинен храм била оставена една малка част от средновековния градеж, която и днес може да се види ниско долу във вътрешността на църквата, от северната страна. „Вкопаната в земята вътрешна част на храма с чудотворната икона напомня черквите, строени през турско – пише богословът Руси Русев. – За вярващия християнин годините на социализма и 20-годишният преход след него са също продължаващо духовно робство. Защото, вместо да върне изконния имот на храма, властта го превърна в казино” (вж статията му във в-к „24 часа” от 02.01.2010).

Най-голямата светиня в храма е чудотворната икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец, останала по чудо невредима след разрушителните бомбандировки от 1944 г. Тя е поставена на северна стена на църквата, точно до страничните двери на иконостаса. Всяка година на храмовия празник (6 декември) стотици софиянци посещават малката църква (капела), за да се докоснат до чудотворния образ на св. Николай и да изпросят от светеца здраве и благополучие. „Десетки са хората, които са се молили пред лика на светеца да ходатайства пред Всевишния да им помогне да си намерят работа. Особено в последните години. Не един и двама са се задомили, а десетки са и бездетните семейства, които са се сдобили с рожба, след като са се поклонили пред иконата. Известни са и много случаи на изцеления на тежки заболявания, на избегнати премеждия, за които се е знаело, че предстоят” (пак там).

За съжаление в храма постоянно влизат и хора, изпратени от врачки, на които им е било казано да отчупят частица от чудотворната икона или да закачат на нея муска, безопасна игла или гвоздей. Служителките на храма споделят, че са изхвърляли с торби подобни предмети. „Често броят на суеверните и на жертвите на екстрасенси, гледачки, врачки и прочее подгонени от демони прелъстители надвишава броя на християните в малкия храм”, казват те (пак там).

Текст: дякон д-р Петър П. Симеонов
Снимки: Нина Комарова и дякон Петър

 

 

Снимки

Старинният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец” Старинният храм „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец”Старинният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец” Старинният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец” Молебен в храмаСтаринният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец” Старинният храм „Св. Николай Мирликийски- Чудотворец” Архивна снимка
« предишна новинаследваща новина »