ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В столичния храм "Св. Параскева" за пореден път се проведе благотворително Рождественско тържество

19 декември 2013 03:52, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. Параскева"

За седма поредна година храм “Св. Параскева“, на ул. “Раковска“ в столицата, стана домакин на Рождественско благотворително тържество, под надслов “От деца за деца", организирано от църковното настоятелство при храма и фондация „Дарби“.

На 18 декември под купола на просторния и красив софийски храм, обединени от празничното настроение на наближаващия светъл християнски празник Рождество Христово, се събраха множество деца, родители, възпитатели, учители, преподаватели, духовници и миряни, за да вземат участие в благотворителната инициатива.

Тази година събраните подаръци и дарения бяха предназначени за децата от Дома за деца лишени от родителски грижи с. Дрен, Центъра за настаняване от семеен тип № 1,2 и 3 в гр. Ловеч и Дома за деца с трайни увреждания и съхранен интелект, гр. Луковит.

Гости на тържеството бяха Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, столични духовници, г-жа Ваня Станчева, експерт в Регионалния инспекторат по образование, представители на държавни и граждански организации и ученици на образователна институция „Дарби“. Мнозина от присъстващите млади хора дойдоха на тържеството, вече по традиция, с подаръци подготвени от самите тях.

„Водени от вярата в доброто и силата на човешкия дух, днес ние протягаме ръка към нашите приятели – децата! - казаха организаторите от фондация „Дарби“- Днес ние даряваме обич и получаваме най-голямата награда – детската усмивка. Днешното тържество е резултат от усилията на нашите партньори и приятели в името на добродетелта.“

Празникът на благотворителността бе открит с водосвет, предстояван от викарния епископ Знеполски Йоан. Заедно с Негово Преосвещенство съслужиха храмовото духовенство во главе с протойерей Йоан Чикалов, ик. Василий Сарян, председател на храм “Преображение Господне“, свещениците Лазар Георгиев и Георги Георгиев.

В празничната програма взеха участие ансамбъл „Елици” на Националната гимназия за древни езици и култура ”Константин Кирил Философ” с диригент Даниел Иванов и хористите на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”. В името на надслова „От деца за деца” своето поздравление към децата от домовете и дарителите отправиха децата от Вокалната група към Дома за деца лишени от родителски грижи „Радост” от село Дрен, с ръководител г-жа Гърбева.

„Коледен поздрав“ и подаръци за децата от домовете поднесоха децата от Целодневна детска градина ”Звездица”, кв.“ Кремиковци“, едни от първите и ежегодни участници в Рождественското тържество.

С много настроение участниците в благотворителното тържество пяха, разговаряха, общуваха и с радост поемаха своите подаръци, подготвени от многобройни фирми и дарители.

Духовенство, възрастни и деца всички заедно като едно сърце, изпълнено с топлина и обич един към друг, доказаха, че няма нищо по-велико от това да даряваш любов на ближните.

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Рождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоЗнеполски еп. Йоанhttp://www.youtube.com/watch?v=lmMSLpr1Stk&feature=youtu.beРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоРождественско благотворително тържествоГ-жа Бистра Илиева
« предишна новинаследваща новина »