ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и водосвет в Деня на град София

18 септември 2009 16:05, Софийска митрополия
х. "Св. София" 17.09.2009

Християнският празник на 17 септември е посветен на мъченическия подвиг на света София и нейните дъщери, наречени с имената на трите основни християнски добродетели: Вяра, Надежда и Любов. Този ден от години се чества и като празник на нашата столица, съгласно решение на Общинския съвет през 1992 г. През настоящата година отбелязваме и 130-годишнината от обявяването на София за столица на България. Това е станало след приемане предложението на Марин Дринов по време на Учредителното народно събрание.

Тържествена света Литургия в старинния столичен храм "Света София", посветен на Премъдростта Божия, бе отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан в съслужение с преосвещения Левкийски епископ Павел, архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан и голямо множество предстоятели на софийски храмове. В богослужбата взеха участие и представителят на Румънската православна църква в България ставроф. свещеноик. Нелуц Опря и йером. Йоан от Босилеград.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в светата Литургия.

На богослужението присъства директорът на Дирекция "Вероизповедания" към МС г-н Емил Велинов.

Преизпълнилите храма богомолци и свещенослужителите с духовна радост изслушаха вдъхновеното слово на викарния епископ Йоан, в което той каза: „Трите дъщери на св. София – Вяра, Надежда и Любов, са образ на мъдростта Божия, проявена в единството на техния живот и подвиг заради Христа. Те ни учат как да постъпваме, за да придобием мъдростта, как и ние чрез светите добродетели на вярата, надеждата и любовта можем да бъдем богомъдри. А придобили тази премъдрост, можем да станем „живи камъни в Царството Божие” (по думите на св. апостол Петър)... Има един град, който носи името на Премъдростта Божия, и то е името на нашата столица”. (Част от словото на архиерея можете да чуете на аудио запис по-долу.)

В края на тържествената Литургия Негово Светейшество патриарх Максим даде своя първосветителски благослов на стотиците вярващи, дошли да почетат духовното тържество. Патриархът поздрави предстоятеля на този древен храм свещеноиконом Ангел Ангелов, свещенослужителите, настоятелите, хористите и всички, които се трудят в него, като благодари за грижите, които полагат за неговото благолепие. „Поздравявам всички вас, братя и сестри - каза Първойерархът на Българската Църква,- с днешния светъл църковен празник и с празника на столичния ни град. Пожелавам Божието благословение за радост и щастие да бъде за вас и вашите домове и чеда, за целия ни благочестив народ. По молитвите на светите мъченици Божието благословение да бъде над всички нас!"

В този празничен за софиянци ден храм "Света София" бе изпълнен с цели класове ученици, придружавани от своите учители, дошли да вземат участие в празничното богослужение.

След светата Литургия духовенството в литийно шествие излезе на площада пред храма, където ги очакваха официалните държавни лица, строени представителни групи от различните подразделения войски, както и много граждани. Негово Светейшество патриарх Максим и придружаващите го духовници отслужиха водосвет и измолиха Божието благословение за столичния ни град и неговите жители. Приветствени слова към всички празнуващи Деня на нашата столица отправи патриарх Максим. Неговото първосветителско благословение приеха: президентът на страната Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. Присъстваха още: министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на образованието Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, областният управител на София Данаил Кирилов, народни представители, общински съветници, дипломати и други официални лица.

Слово за Деня на София произнесе и. д. кмет на Столична община Минко Герджиков. В него той каза: ”Днес е голям духовен празник! Светъл ден за града носещ 130 години бремето и славата на столица на една горда държава, на един достоен народ. Нека всеки един жител на този град - от най-малкия до най-големия; от най-славния до най-безизвестния; от най-богатия до най-бедния; от най-вярващия до най-големия песимист - нека всички ние приемем, че този град - нашата София - е всичко онова, което ние сме направили за нея! Нека Вярата не ни напуска! Нека Надеждата ни крепи! Нека Любовта ни свързва и обединява!”

Поздрав към софиянци отправи и премиерът на страната и доскорошен кмет на столицата Бойко Борисов, който благодари на Патриарха на родната ни Православна Църква и православното духовенство за ежедневните им молитви за този град и всички, които живеят в него, благодарение на които досега са ни подминавали сериозни беди и разрушения.

 

Снимки: иподякон Ангел Воденичаров, Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

епископ Йоан по време на четенето на свето Евангелиепротодякон Стефан Марковепископ ПавелВелик входбогомолен народ"оставете децата да дойдат при Мене..."елепомазаниепред вратите на храма  поръсване със светена водаепископитееп.Йоан проповядваНегово Светейшество"На многая лета, Светейши Владико"х. "Св. София" 17.09.200917.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009х. "Св. София" 17.09.2009о.Йоан Карамихалев и храмовият псалт Симеон Генов17.09.200917.09.2009

Аудио

Проповедта на еп. Йоан

х. "Света София" 17 юли 2009

« предишна новинаследваща новина »