ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан ръкоположи нов свещеник в катедралния храм "Св. Неделя"

21 декември 2013 20:19, Софийска митрополия
Свещеническо ръкоположение

На 21 декември Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Заедно с него съслужиха ставроф. ик. Мина Минчев, протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство, ик. Симеон Минчев от руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“, свещеник Сава Кокудев и двамата дякони д-р Петър Симеонов и Любомир Янъков.

Заменяйки архиерейската митра с монашеско було, еп. Йоан прочете заупокойна молитва за новопреставления и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, за когото в този съботен ден се извършва съборна заупокойна литургия от представители на различни поместни църкви в храм "Успение Богородично", гр. Гоце Делчев.

По време на богослужбата за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Димитър Тухчиев. Новият свещеник е роден през 1976 г. в град Сопот. Основно и средно образование придобива в родния си град. През 2001 г. завършва Богословския факултет към СУ. Работи като олтарник в руския храм-подворие “Св. Николай Мирликийски“. Завършва курс за преводач към Съюза на глухонемите в България и участва в курс за глухонеми в Русия. Прави превод на св. Литургия на езика на глухонемите.

За днес честваната мъченица Юлиания празнична и вдъхновена проповед произнесе протойерей Кирил Попов.

В края на литургията софийският викарий се обърна към присъстващия богомолен народ с думите: „Нека днешната молитвена служба да бъде за наша подкрепа, за прибавяне на още сили и най-вече да имаме онова съзнание пред Кого сме застанали – пред Онзи Младенец, Който донесе огън и меч и раздели едни от други" - каза в своето слово еп. Йоан.

"Да бъдем като онези, които тръгнаха след Него и Го последваха, независимо от това какво се случва. Да сме Христови въпреки хората, които казват, че в Църквата няма нищо, заради което си струва човек да бъде в нея, тъй като това се внушава от всички медии, които ни заливат преди светлите Христови празници… Само ще припомня думите на Спасителя, Който казва: „Който от вас е без грях нека първи хвърли камъка“.

Никой не може да хвърля камък върху светата Църква! Недостойнството на някои, които и да са те, не може да се пренася върху достойнството на светата Църква. Те имат лична отговорност пред Бога и носят своите последствия. Братята свещенослужители, целият всечестни клир на Софийска епархия, а и от всички други, се стараят и се молят за всички вас, те изваждат на проскомидията множество частици за разни хора и техните души, които могат да се сравнят с броя на звездното небе. Това е молитва и не трябва да се забравя. А тези, които не знаят що е това живот в Църквата, да влязат и да го видят с чисто сърце и нека знаят, че портите адови никога няма да й надделеят“ - каза още епископ Йоан и поздрави: „С настъпващите Рождественски празници вие ще чуете първосветителския благослов на Негово Светейшество - да се поздравим и да се зарадваме всички с Рождението по плът на нашия Спасител, Господ Иисус Христос!“

С гръмко многолетствие завърши днешното богослужение. Новоръкоположеният свещеник Димитър Тухчиев раздаде нафората, а владиката даде благословение на всеки, който пристъпваше към него.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Свещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеПредставяне на новия свещеникЗнеполски еп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »