ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБЗОР НА ИЗБОРА И ПОСРЕЩАНЕТО В СВ. СИНОД НА НОВИЯ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН (обновено)

25 декември 2013 12:55, Българска Патриаршия
Българският патр. НЕОФИТ и Варненският и Великопреславски митр. ЙОАН

На 22 декември 2013 г., в Синодалния параклис "Св. цар Борис" след св. Литургия Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия в пълен състав проведе каноничния избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. С 9 гласа "ЗА" от общо 12 гласа Светият Синод избра за Варненски и Великопреславски митрополит ЗНЕПОЛСКИЯ ЕПИСКОП ЙОАН. Неговият подгласник Мелнишки епископ Серафим получи при гласуването 3 гласа "ЗА".

Веднага след молитвеното вглъбение на всички присъстващи и даването на Литургийния отпуст Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към своите събратя от Св. Синод за предстоящия избор (виж: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=127836)

След краткото си слово Българският патриарх Неофит откри гласуването като пръв взе изборна бюлетина и празен плик, влезе в олтара, целуна светите напрестолни Евангелие и кръст и вписа своя избор. С благоговение патриарх Неофит излезе от олтара и зае своето място в центъра на синодалния параклис срещу Царските двери, където приемаше бюлетините на епархийски митрополити. Те, също в олтара, гласуваха по старшинство, както следва:

ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ.

От разстояние подадоха своите гласове ПЛОВДИВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ и ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИЯТ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ.

Всеки гласувал митрополит излизаше от Святая Святих с изборния плик, връчваше го на Светейшия български патриарх Неофит и целуваше десницата му. След приключване на избора, при съдействието на Сливенския митрополит Йоаникий, с изрядно преброяване на изборните бюлетини и отчитане на тяхната валидност, на основание получените резултати Българският патриарх Неофит прогласи Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан за канонично избран Варненски и Великопреславски митрополит.

~~~

Съгласно традицията, веднага след проведения избор, в приемния салон на Синодалната палата се състоя тържествен прием. Той бе в чест на новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Всички присъстващи членове на Св. Синод, които по-рано гласуваха в Божия олтар воглаве със Светейшия ни патриарх Неофит, епископите на БПЦ Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, Деволски Теодосий, Тивериополски Тихон - предстоятел на ПКСХП "Св. Александър Невски", духовници и миряни - синодални служители, духовници и служители на Софийска св. митрополия, клир и миряни от Софийска, Варненска и Великопреславска и други епархии на БПЦ, представителите на Руското подворие у нас - архим. Филип и йером. Зотик, гости и вярващи православни християни посрещнаха в салона новоизбрания митрополит Йоан и го обградиха със своята искрена в Христа любов, доброжелателност и подкрепа.

Митрополит Йоан най-първо извърши благоговеен поклон доземи пред Светейшия Български патриарх Неофит, който го посрещна с братска прегръдка и целувание. Негово Светейшество произнесе от свое име и от името на Св. Синод поздравително слово, в което напомни на новия архипастир на Варненска и Великопреславска епархия, че "Комуто много е дадено, от него много и ще се изиска... На твоите плещи от днес ляга отговорността за мира и благоденствието на Варненската и Великопреславска епархия. От днес, брате, православните българи от Варненска и Великопреславска епархия се поверяват на теб." Патриарх Неофит заръча на новия митрополит да бди, да не би вълци в овчи кожи да ги съблазнят, или суетата на този свят да ги завладее. "Бъди усърден в богослужбите и молитвата. Цялото свое служение изграждай върху непоклатимото тайнство на светата Евхаристия. Сей Божието слово с време и без време. Бъди достоен наследник на светите апостоли и на своите именити предшественици. Не се лени да благовестиш и своите поучения подкрепяй с личен пример. ...Обръщай към Христа душите на онези, които се намират извън оградата на Църквата... Бог да те усъвършенства, утвърди и укрепи!...Амин!"

В своето благодарствено слово-отговор Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: "За свои съработници Господ Иисус Христос избра светите апостоли." Той отбеляза, че по Божия милост Епархийският събор на Варненска и Великопреславска епархия, както и свещеният събор на правоправещите архиереи от Св. Синод го избраха за "митрополит на историческия Варненски и Великопреславски престол... Да бъде Божията воля!"-възкликна митрополит Йоан. Той сърдечно и най-искрено благодари на Българския патриарх Неофит, на синодалните архиереи, на епархийските избиратели от богодаруваната му епархия със седалище във Варна, на гражданската общественост и на всички, които с молитва и отговорност съучастваха в богопроизведения митрополитски избор на 15 декември и на 22 декември т.г. Митрополит Йоан благодари специално: на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговата любов и топла подкрепа във всичките му трудове; на Сливенския митрополит Йоаникий - за благословението му, дадено в ранната младост на митрополит Йоан да учи в Софийската духовна семинария и в Софийския богословски факултет, като благодари и на Великотърновския митрополит Григорий за годините, в които се е учел в СДС под ръководството на владика Григорий (тогава ректор на духовната ни школа). Митрополит Йоан благодари също и на: Ловчанския митрополит Гавриил за това, че той, в качеството му тогава на Макариополски епископ и Софийски викарий го ръкополага в йеродяконски и йеромонашески чин; на Стобийски епископ Наум и на Тивериополски епископ Тихон - за братската взаимопомощ и разбирателство; на и.д. протосингел на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов и митрополитските служители, клира, честното монашество и всички миряни на Софийска епархия. Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отправи специална благодарност и към приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим, под чиито духовни грижи и с чиято бащинска подкрепа 10 години служи на Църквата като протосингел и викарий в Софийска митрополия. Митрополит Йоан благодари и на приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопски митрополит Натанаил за техните мъдри съвети, както и на духовния си старец - блаженопочившия архимандрит Назарий, някогашния игумен на Кокалянската св. обител "Св. архангел Михаил", който го е укрепил по пътя на монашеското и духовно служение в любов и служение на Бога и човеците. Митрополит Йоан завърши своето слово със смирената и искрена към членовете на Св. Синод молба те да го приемат като свой най-малък събрат възлюбен и винаги да го имат в светите си молитви.

Негово Светейшество призова Софийския митрополитски дякон Иван Петков да отпочне тържественото многолетствие в чест на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в което всички присъстващи се включиха с радост и молитва към Бога за новоизбрания епархийски архиерей!

Духовното тържество продължи с топли благопожелания към митрополит Йоан. Членовете на Св. Синод братски му благопожелаваха сили и успех във възложеното му високо служение и го подкрепяха с мъдрите си съвети, извиращи от дългогодишния им опит на синодални архиереи и епархийски митрополити.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан бе поздравен и от Мелнишки епископ Серафим, който сподели, че счита произведения избор за благословен от Бога и напълно закономерен, като се имат предвид опитът и качествата на митрополит Йоан. Всички присъстващи искрено му пожелаваха много духовни успехи, които да бъдат за духовното преуспяване на Варненска и Великопреславска епархия и на цялата ни Българска православна църква.

Членовете на Св. Синод придобиха в лицето на новия си събрат митрополит Йоан свой верен съработник в Божието спасително дело, осъществявано от БПЦ всред българския народ.

Епархиотите на Варненска и Великопреславска епархия се сподобиха да им бъде богопроизведен ревностен митрополит, който себеотдайно ще ги води по пътя на православния подвиг в Христа за служение на Църквата и Отечеството ни!

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!

ЧЕСТИТО НА НОВИЯ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН, комуто всесърдечно и с искрена любов в Господа благопожелаваме непрестанно да се укрепява с благодатна сила и с всеки съвършен дар, идещи свише от Бога, за "да се държи о истинското слово, според както е научен, та да бъде силен и да наставлява в здравото учение" (Тит 1:9) за слава Божия и за спасение на всеки вярващ! Амин.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Очаквайте подробния ни фоторепортаж от синодалния параклис и приемния салон в изборния ден.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Светейшият патр. Неофит бива посрещнат от ставр. ик. Ангел Ангелов в синодалния параклисНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТТивериополски еп. Тихон по време на св. Литургия в "Св. Александър Невски"Все още Знеполски еп. Йоан и Мелнишки еп. Серафим в олтара на "Св. Александър Невски"Все още Знеполски еп. Йоан и Мелнишки еп. Серафим в олтара на "Св. Александър Невски"Все още Знеполски еп. Йоан и Мелнишки еп. Серафим в олтара на "Св. Александър Невски"Патриарх Неофит в синодалния параклисПатриарх Неофит гласува за Варненски и Великопреславски митрополитПатриарх Неофит гласува за Варненски и Великопреславски митрополитВрачански митр. Калиник гласува за Варненски и Великопреславски митрополитПатриарх Неофит приема бюлетините на своите събратяСливенски митр. Йоаникий гласува за Варненски и Великопреславски митрополитСливенски митр. Йоаникий гласува за Варненски и Великопреславски митрополитВидински митр. Дометиан гласува за Варненски и Великопреславски митрополитНа САЩ, Канада и Австралия митр. Йосиф гласува за Варненски и Великопреславски митрополитВеликотърновски митр. Григорий гласува за Варненски и Великопреславски митрополитПлевенски митр. Игнатий гласува за Варненски и Великопреславски митрополитСтарозагорски митр. Галактион гласува за Варненски и Великопреславски митрополитЛовчански митр. Гавриил гласува за Варненски и Великопреславски митрополитДоростолски митр. Амвросий гласува за Варненски и Великопреславски митрополитПатриарх Неофит преглежда бюлетинитеПатриарх Неофит обявява резултата от избораПатриарх Неофит и прот. Василий ШаганМитр. Калиник и митр. ЙоаникийМитр. Дометиан и архим. АнтимРадост от избораПатриарх Неофит влиза в приемния салонМитр. Йоаникий и митр. ДометианПатр. Неофит посреща Варненския и Великопреславски митр. ЙоанВарненски и Великопреславски митр. Йоан взима патриаршеско благословениеБлагодарствено слово на Варненски и Великопреславски митр. ЙоанПатриарх Неофит и митр. ЙоанПатриаршеско поздраввление към представителите от ВарнаМитр. Йоан и прот. Василий Митр. Йоан и ставр. ик. Ангел АнгеловПоздравления към митр. ЙоанПоздравления към митр. Йоан от игумен Филип ВасилцевМитр. Йоан и прот. ВасилийМитр. Йоан и архим. ФилипМитр. Йосиф и архим. ФилипВ радостта на проведения изборСнимка за спомен с Мелнишки еп. СерафимБратско напътствие към Мелнишки еп. Серафим
« предишна новинаследваща новина »