ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБРЪЩЕНИЕ на Българския патриарх Неофит към синодалните архиереи преди избора на Варненски и Великопреславски митрополит

22 декември 2013 16:57, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

Днес, 22.12.2013 г., Неделя преди Рождество Христово, в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" след св. Литургия, отслужена от ставр. ик. Ангел Ангелов - и.д. протосингел на Софийска св. митрополия, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към синодалните архиереи с думите:

"ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 9 юли т.г. внезапно се престави в Христа Господа нашият обичан събрат Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Светият Синод в заседанието си на 10.09.2013 г., прот. № 24 – пълен състав, назначи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник за наместник на овдовелия епархийски престол на Варненска и Великопреславска епархия, а в заседанието си на 18.07.2013 г., прот. № 25 – пълен състав, Св. Синод уважи молбата му и го освободи от възложеното му послушание, като на негово място определи за наместник на епархията Доростолския митрополит Амвросий и му възложи подготовката и провеждането на епархийския избор.

Впоследствие Св. Синод на заседание в пълен състав, състояло се на 27.10.2013 г., прот. № 29, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 17.11.2013 г. в гр. Варна.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати: Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Борис със 17 гласа и Негово Преосвещенство Проватски епископ Игнатий с 16 гласа.

В заседание на 23.11.2013 г., прот. № 35, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, с приложени протоколи и изборни книжа, изложението на Варненския и Великопреславски епархийски избирателен събор и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма и касира проведения епархийски избор, съгласно разпоредбите на Устава на БПЦ-БП.

Поради това Св. Синод отново назначи Доростолския митрополит Амвросий за наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол и му възложи организацията и провеждането на нов Епархийски избор съгласно посочените в чл. от 85 до 88 изисквания от Устава на БПЦ–БП на 15.12.2013 г.

Св. Синод в заседанието си на 23.11.2013 г., прот. № 35 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ-БП отново състави и изпрати каталог на същите достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол. Съгласно УБПЦ-БП и на основание чл. 87 от УБПЦ-БП на 15.12.2013 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Варненска и Великопреславска епархия за достойни приемници на Варненския и Великопреславски митрополитски престол Знеполския епископ Йоан с 22 гласа и Мелнишкия епископ Серафим с 19 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 21.12.2013 г., прот. № 47 – пълен състав, изслуша писмо на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол и изложението на Варненския и Великопреславски епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 22.12.2013 г. в Синодалния параклис "Св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Варненски и Великопреславски митрополит чрез гласоподаване от страна на председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

Ваши Високопреосвещенства,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Светия Дух, с чиста и добра архиерейска съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем канонически митрополит на Варненския и Великопреславски епархийски престол.

На добър час!“

Новината подготвиха: Синодална канцелария, Десислава Панайотова
Снимка: Ромео Чолаков

 

 

« предишна новинаследваща новина »