ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН целуна земята на богоповерената му епархия

23 декември 2013 13:49, Българска Патриаршия
Паметна снимка от посрещането на новия митрополит при с. Моравица

След като вчера Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав и с явно гласуване избра за нов каноничен митрополит на овдовялата на 9 юли т.г. Варненска и Великопреславска епрахия Знеполския епископ Йоан, днес той отпътува рано сутринта за пределите на поверената му от Бога, Божия клир и народ богоспасяема епархия. Митрополит Йоан, като досегашен викарий на Софийския митрополит, потегли от сградата на св. Софийска митрополия, придружаван от голямо множество софийско духовенство начело с протосингела на св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, както и от митрополитски църковнослужители. Съпровождащ митрополит Йоан в новото му попечение на синодален архиерей, за да го въдвори на архиерейския Варненски и Великопреславски престол, бе архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен” на Св. Синод.

Граничното село, което бележи началото на Варненска и Великопреславска епархия, е село Моравица, Търговищко. Негово Високопреосвещенство Йоан бе посрещнат на площада на селото в 11,00 часа от цялото духовенство на Търговищка духовна околия во главе с архиерейския наместник ставр. ик. Славчо Проданов. Там очакваха своя нов духовен попечител и архиерейските наместници на Добричка и Шуменска духовни околии, свещенослужители и миряни. Ставр. ик. Славчо Проданов пристъпи към митрополита си, подавайки му Христовото оръжие – кръста, и приветства с топли думи новоизбрания епархийски кириарх. Поемайки "новия" си кръст, митрополит Йоан се обърна към посрещащото го множество: „Радостен е този ден, който предвожда деня на Христовото рождение, но аз възприемам тази радост като смирено чувство на благоговение към Всеподателя Бога за благоволението към мен недостойния и на дълбока признателност към досточтимите кириарси на тази земя (…) Като имам техния живот пред очите си, съзнавам високата поверена ми отговорност и се моля с думите на св. пророк и цар Давид: „така да броя дните си, че да придобия мъдро сърце” (…) Встъпвам в това благодатно служение по ходатайството пред Бога на св. Седмочисленици, св. Наум Охридски, св. Прокопий Варненски и се моля техният молитвен покров да подкрепи нашите общи дела. (…)”. След като изказа благодарности на всички поименно за оказаното му доверие, митрополит Йоан завърши с думите, че „следвайки живия пример на своите предшественици, ще работя за възстановяване единството и мира в реалната действителност, защото „където са двама или трима в Мое име и Аз съм посред тях”; ще изпросвам вашите молитви (…) да творим Божието дело за просперитета на Варненска и Великопреславска епархия, за духовно-нравственото й благоденствие и живот; за просперитета на родината и родната Църква”.

След тези думи, отправяйки към Бога славослов, Негово Високопреосвещенство на колене се поклони доземи и целуна земята на Варненска и Великопреславска епархия. „Обещавам, че винаги ще обичам тази земя и никога не ще забравя молитвите на Божия клир и народ”. В този вълнуващ момент свещеници поднесоха на кириарха си питка с мед, сандъче с пръст от богоповерената му епархия и поднесоха своите лични поздравления.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на новия митрополитВарненски и Великопреславски митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанВарненско духовенствоПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанПосрещане на митрополит ЙоанВарненски и Великопреславски митрополит Йоан
« предишна новинаследваща новина »