ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четири дни на духовна радост в гр. Русе

20 септември 2009 21:15, Русенска митрополия
изнасяне на украинските икони

Четири незабравими дни на духовна радост изживяха град Русе и Русенска епархия. Хиляди вярващи имаха възможността в русенския катедрален храм „Св. Троица” да се поклонят на четири чудотворни икони – три от Свето-Въведенския манастир в Киев и една от най-големите български светини – чудотворната икона на Троянския ставропигиален манастир –"Света Богородица-Троеручица". От сутрин до вечер не секна потокът от хора от цяла България, дошли да се поклонят с вяра пред светините и да изпросят покрова и молитвеното застъпничество на Божията Майка. Още след посрещането на светите икони на 17 септември (четвъртък), вечерта след вечернята, в присъствието на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит и свещеници от епархията, бе отслужен Акатист на Пресвета Богородица, с молитвеното участие на многоброен богомолен народ.

На 18 септември (петък) при тържествено биене на камбани бяха изпратени за Свето-Въведенския манастир в Украина светите мощи и трите чудотворни Богородични икони - "Ефеска", "Тихвинска" и "Услишителна". Същия ден след вечернята беше отслужен Молебен канон към Пресвета Богородица пред образа на "Света Богородица- Троеручица".

Сутринта на 19 септември (събота) беше отслужена св. Литургия, а вечерта – всенощно бдение, оглавено от високопреосвещения Русенски митрополит. В неделния ден, 20 септември, архиереят отслужи тържествена св. Литургия в съслужение с гости от Троянския манастир: игумена Негово Преосвещенство Деволски епископ Теодосий, йеромонах Пимен и йеродякон Кирил, както и с храмовото духовенство на катедралния храм.

„Многая лета” огласи храма в края на Литургията, след което митрополит Неофит изказа от името на русенци благодарност за честта, оказана на града, да бъде посетен от едни от най-почитаните икони на България и Украйна. Игуменът на Троянския манастир раздаде с благословение на присъстващите икони с образа на светинята на манастира – иконата "Света Богородица- Троеручица". Вече наближаваше часът за изнасяне на светата икона, но народът, желаещ да се поклони пред нея, не секваше.

При пение на Богородични тропари иконата беше вдигната от храмовото духовенство и отнесена към изхода на храма. Пред него чакаше специално оборудван брониран автомобил. На изхода, при тържественото биене на камбаните, се извърши кратък молебен, който свърши с „Многая лета” за всички присъстващи, след което кортежът с иконата отпътува за Велико Търново, където иконата ще престои два дни.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

вярващи, чакащи да се поклонят пред иконитевярващи, чакащи да се поклонят пред иконитегостите от украинската делегацияизпращане на украинските иконийерод. Кирил с украинските мощиизнасяне на иконитеизнасяне на иконитеТроянската икона Света Богородица Троеручица в РусеАрхиерейска св. ЛитургияАрхиерейска св. ЛитургияАрхиерейска св. ЛитургияНегово Високопреосвещенство митрополит Неофит и Негово Преосвещенство епископ Теодосийизнасяне на троянската св. иконамолебен преди отпътуванетомолебен преди отпътуването

Аудио

Русе

« предишна новинаследваща новина »