ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В деня на св. Наум Охридски Чудотворец

24 декември 2013 07:07, Българска Патриаршия
Храм "Св. Наум Охридски" в столичния жк "Дружба"

В деня, когато отбелязваме паметта на св. Наум Охридски - 23 декември - едноименният столичен храм в квартал „Дружба” посрещна много богомолци. Извисил се над замръзналото езеро, обвит в бяла мъгла, приказно красив, храмът прикани с камбанен звън християните да дойдат и да се насладят на празника.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит светата богослужба бе предстоявана от главния секретар на Светия Синод, именника епископ Наум Стобийски. На владиката съслужиха енорийските и гостуващи свещеници.

Председателят на църковното настоятелство отец Христо Пудин посрещаше всички богомолци с любов и благословение.

Чудна, боговдъхновена проповед за празника произнесе енорийският свещеник о. Владимир Дойчев. Той говори за онази едничка дума, която може да замести цялото евангелие, в която може да се помести цялото благовестие - за любовта. Разказа и за особеното смирение на днес празнувания наш светец и за несекващото му чудотворство и любов към нас.

Певците, вещо ръководени от г-н Любомир Игнатов, особено допринесоха за молитвеното настроение на хората. Храмът беше препълнен - дечица, младежи, цели семейства, възрастни хора и ... изряден ред, тишина, молитвена вглъбеност. Накрая почти всички приеха св. Причастие от ръката на дядо Наум и с Христос в сърцата се готвят да посрещнат Бъдни вечер и Рождеството на Богомладенеца.

Свещениците, певците и миряните поздравиха владика Наум Стобийски с именния му ден (на този празник през 1990 г. той повторно получава името Наум при монашеското си пострижение) и с едно сърце и една уста му изпяха многолетствие, а той им преподаде поздравите и благословението на светейшия патриарх Неофит и с любов дълго раздаваше нафора на многобройния народ.

На многая и благая лета, преосвещени владико Науме!

Текст: А. Пенева
Снимки архив: В. Игнатова

 

 

Снимки

Преп. Наум Охридски - храмовата иконаСтобийски еп. Наум - гл. секретар на Св. Синод
« предишна новинаследваща новина »