ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР – 2013 г.

25 декември 2013 13:07, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит Български чете Евангелския текст

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

“Христос раждается, - славите!”

Христос с небес, - срящите!”

 

ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Поздравявам ви вседушевно с настъпващия велик и светъл празник Рождество Христово!

Чиста духовна радост изпълва в тази свята нощ сърцата на Христолюбивите люде по целия свят. Събрани в дома Господен, ние със свещен трепет посрещаме Богомладенеца Христа. В небесната шир отеква ангелското славословие: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14).

Всемирна е рождественската радост, на небето и на земята. Ликуваме, защото идването на Спасителя в човешка плът на земята, за нас – грешните човеци – е душеспасително, то е извор на духовно обновление. Пресвета Дева Мария роди Иисуса, за да ни изкупи чрез кръстните Си страдания, да ни очисти от първородния грях, да ни освети, да ни даде възможност чрез добри, богоугодни дела да наследим нетленни блага в небесното Му царство.

Рождеството на Спасителя ни даде светлината на познанието, донесе нова заповед – заповедта на любовта: “…да любите и вие един другиго” (Йоан 13:34). На тази съвършена Божия любов подобава да отвърнем с чисти мисли, с крепка вяра и надежда, с нелицемерна любов. Като “синове на Светлината” да се стараем да изпълним повеленията Христови: “Който има заповедите Ми и ги пази, той е който Ме люби” (Йоан 14:21).

Рождественската радост, възвестена от Ангелското войнство, се оглася не само в храма. Тя присъства и във всеки християнски дом – край огнището с бъдника, около пищно украсената коледна елха, с празнична постна трапеза, прекадена с благоуханен тамян, благословена с молитва за здраве, благополучие, плодородие, за мирни и честити дни.

Срещата ни с Господа съгрява душите ни и ни обогатява с възвишени чувства и стремления. Затова нека разгорим още по-силно пламъка на нашата православна вяра и любовта си към родната ни света Църква. Да се трудим усърдно с дела на добротворство и благоволение между хората. Да проявяваме повече обич, състрадание и милосърдие към нашите ближни, които са в нищета, болест и скърби. Да изпълним християнския си дълг към тях, да облекчим съдбата им, за да бъде рождественската им радост пълна.

Отечески благопожелавам на възлюбените чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея здраве и дългоденствие, радост в Иисуса Христа, благопреуспяване в живота и душевно спасение.

Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Слово, произнесено на Бъдни вечер в ПКСХП “Св. Александър Невски” – 24 декември 2013 г.

Снимки: Таня Вълчанова
Подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Иконата на Рождество ХристовоПКСХП "Св. Александър Невски"На Бъдни вечер вярващите се събраха в ПКСХП "Св. Александър Невски"Президентът Плевнелиев, министър-председателят Орешарски с официални лицаПрезидентът Р. Плевнелиев и министър-председателят П. ОрешарскиНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ благославя вярващитеСловото на Негово Светейшество за Бъдни вечер`2013ПКСХП "Св. Александър Невски"Св. кръст да ни води в Рождественска радост, мир и взаимна любов в Христа
« предишна новинаследваща новина »