ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит: Да обичаме ближните си и подкрепяме тази любов с жива действена грижа!

26 декември 2013 11:09, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх НЕОФИТ

За Рождество Христово Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи чрез медиите своето патриаршеско Рождественско послание към православния български народ. В него се казва:

Скъпи сънародници, братя и сестри!

Отново настъпва Рождество Христово. Събитие отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни Кой е Пътят, Който ще ни поведе във вярната посока.

Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на Идващия в света Спасител: „Дойдете при Мене всички отрудени и обремени, и Аз ще ви успокоя” (Мат. 11:28); да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили във Витлеемската нощ простите пастири, когато чули благата вест и ангелското славословие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на Него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания.

Във всички времена и при всички обстоятелства Църквата е подкрепяла със слово на истина и молитва народа Божий в дни на изпитания. Утвърждавала е, че причината за всяко зло, разделение и страдание се корени в сърцето на човека и пак от там – от сърцето – започва обновата и по-доброто, благоденствено и мирно житие; че то е непостижимо, ако страстите не бъдат заменени от добродетели, ако любовта към ближния не изтрие омразата и ожесточението.

Нека на този светъл празник да се поклоним заедно с витлеемските пастири и мъдреците от Изток на Богомладенеца Христос и да изпросим от Него добро разрешаване на сегашните ни затруднения и благословени дни за чедата на България. Чувайки отново ангелската хвалебна песен „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение”, нека помним, че истинският мир на земята идва от Бога и изпълнението на Неговите заповеди. Да се молим на Богомладенеца Иисус, да запали в нашите сърца братолюбие и милост към другомислещите и нуждаещите се. В святите Рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. Нека нашите добри дела и думи на утешение бъдат онези скъпоценни дарове, които ще принесем на Богомладенеца Христос, защото само следвайки светлината на Витлеемската звезда по пътя към Христа и Неговия пример за саможертва в името на ближния, ние ще придобием благоденствие и мир на земята, и вечно блаженство в Неговото Небесно царство.

Нека се стремим, животът ни, нашите мисли, убеждения и дела да са в съгласие с Божия закон, на който се основава творението и битието, със заповедите и примера, които Христос ни завеща, да обичаме Бога и да се стремим да стоим пред Лицето Му с чиста съвест, да обичаме ближните си и подкрепяме тази любов с жива действена грижа. Тази любов е силата, която руши стените на разделение и вражда между хората.

В тази светла Рождественска нощ, озарена от тихата светлина на Богомладенеца Христос, молитвено ви пожелаваме Божията благодат да преумножи радостите и утешенията по житейския ви път, да изцери болестите и скърбите ви, светлината на Витлеемската звезда да бъде пътеводна за вас, та Господ да благослови трудовете ви, добрите ви мисли и намерения, вашите близки и домовете ви, обществото и страната ни. Онзи, Който обнови времената и живота на хората, да обнови и укрепи и нашите духовни и телесни сили, и да ни изпрати Своята благодат „спасителна за всички човеци” (Тит. 2:11).

Богомладенецът Христос да ни дари радост и надежда!

Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2014 година!

 

 

« предишна новинаследваща новина »