ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДУХОВНА КРАСОТА, МИР И НАДЕЖДА В ПАТРИАРШЕСКИТЕ БОГОСЛУЖБИ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - 2013 г. (обновено с фоторепортаж)

29 декември 2013 11:20, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

В навечерието на Рождество Христово, на 24 декември 2013 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” празничното утринно богослужение за пръв път в качеството си на Първопредстоятел на родната ни Църква отслужи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В тържествената богослужба взеха участие: главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, председателят на църковното настоятелство на патриаршеския храм Тивериополски епископ Тихон, Деволски епископ Теодосий, Маркианополски епископ Константин, архим. Дионисий - началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - и. д. протосингел на Софийска св. митрополия, многобройно столично свещенство, храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов и Антоний Милошев, патриаршеският протодякон Александър Нешев, митрополитският дякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Редом с богомолния народ молитвено участие в службата на Бъдни вечер взеха и президентът на РБългария г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят г-н Пламен Орешарски и други официални държавни лица.

По време на богослужението не секваше потокът от хора, желаещи да се поклонят пред иконата „Достойно есть”, посветена на св. Богородица – „матерь Бога нашего”, за която в своето слово за Бъдни вечер Светейшият ни патриарх каза: „Пресвета Дева Мария роди Иисуса, за да ни изкупи чрез кръстните Си страдания, да ни очисти от първородния грях, да ни освети, да ни даде възможност чрез добри, богоугодни дела да наследим нетленни блага в небесното Му царство.” (Пълното слово четете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=127971)

Службата бе духовно красива, извисена и богата, подготвяща сърцата ни да посрещнат раждащия се Спасител на света. Утренята бе огласяна от прекрасното пеене на патриаршеския катедрален хор с диригент доц. Димитър Димитров. Всеки човек в храма, дошъл с бисера на молитвата в своята душа, не си отиде празен, а преизпълнен с всяко духовно задоволство и с чувство на любов и благоволение към своите ближни, което несъмнено е било най-ценната украса на споделената по-късно трапеза за Бъдни вечер, подредена в чест на Христос Господ.

~~~

На 25 декември 2013 г., удостоени от Бога да дочакаме Рождество Христово и да се потопим в славната радост на празника, като пръв молитвеник за нас към Бога в олтара на ПКСХП „Св. Александър Невски” застана отново Светейшият Български патриарх Неофит. Той оглави първата си патриаршеска рождественска св. Литургия след избора му за Първойерарх на БПЦ. Съслужиха му митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, председателят на църковното настоятелство на патриаршеския храм Тивериополски епископ Тихон, Деволски епископ Теодосий, Маркианополски епископ Константин, архим. Дионисий - началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - и. д. протосингел на Софийска св. митрополия, множество столични свещеници, храмовото духовенство и дяконите, служили на Бъдни вечер.

Храмът бе изпълнен с богомолен народ и в очите на всички се четеше свята радост и пресветла в Христа надежда. Духовниците и миряните непрестанно си честитяха настъпилия Рождественски Господски празник! Голямо число вярващи християни се причастиха с Тайните Христови и така се съчетаха с Богомладенеца, дошъл на земята, за да ни освободи, обнови и спаси вовеки!

Патриарх Неофит огласи патриаршеското и синодално Рождественско послание, в което наблегна върху това, че „всяка година в нощта на Рождеството на Спасителя цялото творение притихва, прекланяйки се пред дивната тайна на благочестието: „Бог се яви в плът" (1 Тим. 3:16). Възприе човешката природа, за да я излекува от греха, да върне онзи, който бе сътворен по Божи образ и подобие (Бит. 1:26-28) - като венец на цялото творение - обратно в отреденото му от Божията промислителна воля достойнство. Затова в тази най-свята от всички нощ в сърцата на всеки се въдворява онзи божествен мир, който само Господ Иисус Христос можеше да донесе на земята. За този мир пееше и небесното войнство, посрещайки някога Богомладенеца: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14).” (Пълния текст на словото можете да видите в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=127965).

Яви се Витлеемската звезда! Като предтеча ни възвести, че изгря Слънцето на правдата! Божията слава ни освети, светило ни е Богомладенецът!

Кръстените народи ходят в светлината Му, и земните царе Му принасят своята слава и чест (срв. Откр. 21:23).

За всичко, Господи, слава на Тебе!

Да се обновим в благодатта на Рождество Христово и да възлюбим Бога и ближните си по Неговия пример! Амин.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Камбаните на ПКСХП "Св. Александър Невски" София на Бъдни вечерСофия на Бъдни вечерИконата на Рождество ХристовоВ патриаршеския храмВ патриаршеския храмТивериополски еп. ТихонУтренята за Бъдни вечерУтренята за Бъдни вечерПатриарх Неофит освещава народаМолитва на Бъдни вечерПатриаршеският хор при ПКСХП "Св. Александър Невски"Солистът Стефан Димитров с доц. Димитър Димитров-бащаДуховенството и официалните лицаУтренята за Бъдни вечерБългарският патриарх НЕОФИТБългарският патриарх НЕОФИТБългарският патриарх НЕОФИТДържавните лицаПатриарх Неофит пред празничната иконаПатриарх Неофит благославя народаСловото за Бъдни вечер на патриарх Неофит БългарскиСловото за Бъдни вечер на патриарх Неофит БългарскиПрезидентът и министър-председателят на РБългария взимат благословениеПрезидентът и министър-председателят на РБългария взимат благословениеИисус ХристосБългарският патриарх НЕОФИТНародът взима благословение от своя патриархКръстът върху главния купол на храмаПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеска Рождественска св. Литургия - 25 декември 2013 г.Взимане на времеТивериополски еп. Тихон и Деволски еп. ТеодосийМитр. Йосиф, еп. Наум и еп. КонстантинРождественска молитваБългарският патриарх НЕОФИТПКСХП "Св. Александър Невски"Българският патриарх НЕОФИТБългарският патриарх НЕОФИТБългарският патриарх НЕОФИТБългарският патриарх НЕОФИТНа САЩ, Канада и Австралия митр. ЙосифТивериополски еп. Тихоннародът - едно в ХристаПротодякон Александър Нешев чете от св. ЕвангелиеИподякон АнгелБългарският патриарх НЕОФИТНа САЩ, Канада и Австралия митр. ЙосифТивериополски еп. ТихонСтобийски еп. Наум - гл. секретар на Св. СинодДеволски еп. ТеодосийМаркианополски еп. КонстантинСъс силата на кръста ХристовБългарският патриарх НЕОФИТПатриарх Неофит по време на Великия входЕп. Тихон по време на Великия входПатриарх Неофит се моли по време на Символа на вяратаБългарският патриарх НЕОФИТПатриаршеският хор при ПКСХП "Св. Александър Невски"рождественска обичБаща и син в храмадетска рождественска молитваАрхим. ДионисийМногая лета!Многая лета!Многая лета!Рождественското слово на патриарх НеофитРождественското слово на патриарх НеофитС вяра в родилия Се Спасител
« предишна новинаследваща новина »