ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН отслужи ТРИСАГИЙ на гроба на своя предшественик митрополит КИРИЛ

26 декември 2013 13:35, Българска Патриаршия
При гроба на митрополит Кирил

На 23 декември, ден след каноническия избор, новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан бе въдворен в поверената му от Бога епархия. Той бе посрещнат от църковното изпълнение на Варненска и Великопреславска епархия в нейното начало, граничещо с Търновска епархия, при с. Моравица, Търговищко. След кратки приветствени слова и запознаване с кметската управа на близките селища, Негово Високопреосвещенство, придружен от варненско свещенство и софийски духовници и миряни потегли към епархийския център - град Варна.

След пристигането си в морската столица Негово Високопреосвещенство новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан първо отиде при гробовете на блаженопочиналите и приснопаметни епархийски митрополити, които се покоят на митрополитската алея в Гробищния парк на града.

Там новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан бе посрещнат от множество представители на българските медии. И пак там, край гробовете на своите предшественици, новият Варненски кириарх даде своето първо изявление от престолния град Варна за медиите, които го запитаха как приема той възторга, с който е посрещан в епархията. Силно развълнуван митрополит Йоан обясни:

"Духовници и миряни ми казаха още веднага след каноническия избор: Ваше Високопреосвещенство, вие сте изпросен с много молитви. Тези думи ме затрогнаха дълбоко. Нямам право да ги забравя. Оттук насетне моят живот, моите дела, моите решения са свързани с този Божи народ, с неговата доброчестина и просперитет, с възпитанието на младото поколение и с всичко онова, което е градивно и което може и дава светата Църква - благодат, искреност и братско общение. С цялата си съзнателност ще положа душата си за моите ближни."

Той добави, че е щастлив, задето встъпва във високата длъжност преди светлия празник Рождество Христово. "С очакване за мир между човеците и благоволение ще преоткрием отново и отново радостта и любовта" - отправи рождественско послание към църковното изпълнение новият духовен архипастир на Варненска епархия.

На гроба на новопреставилия се митрополит Кирил, където го очакваха майката на покойния митрополит - монахиня Ирина, неговият брат и племенница, митрополит Йоан заедно с придружаващото го софийско и варненско свещенство отслужи трисагий за упокоение на душата му. "Така вземам духовно благословение от митрополит Кирил, който отдаде 24 години от живота си за просперитета на епархията", каза митрополит Йоан.

В края на заупокойното последование митрополит Йоан произнесе надгробно слово за блаженопочиналия митрополит Кирил.

В него той припомни личността и на другите двама починали Варненски митрополити: Симеон - „духоносен мъж, монах след светския живот. Истински монах в своята скромност, както го описват всички изследователи на неговия живот, оставил духоносно наследство, с което обогатил живота на тази епархия. За да се въздигне следващият митрополит Йосиф, който със своята любов към книгата и духовната просвета, към творенията на св. Отци, остава със своите трудове незабравим в съзнанието на епархията. По техния пример вървя и новопреставленият митрополит Кирил, който бе наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Това чувство на любов, което съм видял в него остава завинаги в съзнанието ми“ - каза в словото си митрополит Йоан и продължи:

“Затова, приемайки по недостойнство, но по Божия милост служението си - да бъда тук и сега - ще се постарая тази памет, на тези блаженопочинали архиереи да бъде не само споменавана, но да бъде продължена в духовно–нравствения просперитет, църковно–богослужебния живот на тази прекрасна, силна епархия, разположена на брега на Черното море...“.

Негово Високопреосвещенство покади с тамян гробовете на своите предшественици, поклони се пред тях и се отправи към варненската митрополитска катедрала “Успение Богородично“, където вече го очакваше развълнуван и радостен многохиляден народ.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Пристигане на новият митрополит Йоан В гробищният парк във ВарнаИзявление пред медиитеМитрополит Йоан и майката на митрополит Кирил, монахиня ИринаПри гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилПри гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит КирилТрисагий при гроба на митрополит Кирил
« предишна новинаследваща новина »