ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Коледарска група поздрави Варна за Рождество Христово

26 декември 2013 18:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Най-малкият от коледарите

Духовно-просветният център при храм „Св. арх. Михаил” в рамките на проекта „Традиционна варненска седянка” организира вече няколко поредни години коледуване за Бъдни вечер. Тази година в нея се включиха ученици и младежи от енорията при морския храм „Св. Николай Чудотворец”.

Коледарите посетиха домовете на християните на 24 декември - Бъдни вечер, за да благовестят раждането на Спасителя. На другия ден – 25 декември – Рождество Христово, след Божествената света Литургия, коледарите пяха на площада пред храм „Св. Николай Чудотворец”, след което бяха посрещнати в Духовно-просветния център за традиционното коледно тържество на децата от енорията.

Всяка година на Рождество Христово децата празнуват заедно своя празник – деня, в който Младенецът се ражда от Пречистата Дева Мария. На този ден те получават подаръци така, както детето Христос получило дарове от мъдреците, които дошли водени от необикновената звезда.

Коледарите приветстваха с „Добре дошъл” и Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и му поднесоха дарове.

Коледарската група посети още и дома за стари хора „Гергана“, както и домовете за деца лишени от родителска грижа „Княгиня Надежда” и ”Гаврош“.

~*~

Коледарите според старата народна традиция са овчарите, които пазели стадата близо до мястото на раждането на Спасителя и на които Ангел Господен благовестил раждането на Божия Син. След като чули ангелската вест те отишли и намерили Младенеца на мястото посочено им от ангела, поклонили му се и слезли в града да разкажат на всички за радостното събитие. Затова и коледарите тръгват на Бъдни вечер, и изпълват Рождественската нощ с радостния възглас: „Родило се е Божие чедо!”

 

 

 

Снимки

Коледарите
« предишна новинаследваща новина »