ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С камбанен звън Шумен посрещна митрополит Йоан

26 декември 2013 21:13, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан със ставр. ик. Димитър Николов Стойков и свещ. Йордан Найденов

Малко преди 9 часа сутринта пред православния храм „Св. Възнесение“ в Шумен бе посрещнат новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Пред журналисти Негово Високопреосвещенство направи кратко изявление: „В тези прекрасни дни пожелавам благосърдечно на всички от Шуменската духовна околия да почувстват не само радостта на празника Рождество Христово, но да усетят онази светлина, която в сърцето си ние трябва да носим като доброта, като чувство на взаимопомощ и любов, и като утвърждаване в познанието на православната вяра. На празника Събор на Пресвета Богородица, в неговото значение, в цялото богослужение, няма как да пропуснем прекрасния образ на Божията майка, защото тя роди Богомладенеца. Пречистата Дева сама роди, сама пови Младенеца и сама Го положи в ясли, като не допусна никоя друга ръка да се докосне до Него.

Важно за епархията, за светата Църква и цялото население е, че в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ има такъв добър Богословски факултет. В тази сложна и противоречива съвременност младите хора е добре да осъзнават необходимостта от жива вяра и нейното познаване, да имат религиозно образование. Вярата в Бога никога не пречи, напротив, тя е тази, която ще даде на човек в трудни моменти правилната посока и знанието за добро и зло, знанието за грях и добродетел, знанието за дълбоката църковност и чувство за потребност да получи реална истинност.

Отчаяние е обхванало нашето общество в последно време. Забелязва се един стремеж към необщуване на човек с човека, а той се породи от едно отчаяние в нашето общество, едно униние, а и от това, което ни залива в медиите. Ние виждаме едно голямо разпростиране не само на злото, а и на много голям негативизъм, който се отрази на душите на хората. И сега, когато са дошли светли Христови празници, ние трябва да намерим повода да разкъсаме в себе си тези вериги на отчаяние и униние, защото те са вследствие на породена злоба, гордост във всяко едно падение.

Според св. Йоан Богослов трите падения в света са гордост житейска, похот на плътта и похот на очите. Ние трябва да пазим нашите сетива, когато гледаме, когато възприемаме външния свят с това, което Бог ни е дал, чрез очите, за да можем да оценим градивното и положителното и да отхвърлим негативното. Това става с човешката взаимопомощ, с любовта към хората, с прякото общуване, а за съжаление, смея да кажа, че все повече в голямата глобализация на нашето общество като че ли всеки човек остана сам. А той не е сам. Той е с Бога и Бог е до него, но същностният въпрос е дали ние сме до Бога. И в отговор на този въпрос възникват всички онези въпроси, които човек си задава – какво трябва да направи, за да бъде близко до Бога. Затова важното е да има живо общение в светата Църква.“

Пред дверите на храма митрополит Йоан бе посрещнат от архиерейския наместник на Шумен отец Димитър и православни граждани.

В преддверието на църквата Негово Високопреосвещенство бе облечен с пурпурна мантия и въведен в църквата в шпалир от свещеници от Шуменската духовна околия. Пред архиерейския престол митрополит Йоан прие поздравленията на миряните, целуващи му ръка и даряващи го с цветя.

Митрополит Йоан отслужи празнична св. Литургия в препълнения с народ храм. Радващо бе, че мнозина от миряните бяха млади хора. На службата присъстваха областният управител Венцислав Венков, общински съветници и деканът на военния факултет в града ни на НВУ „Васил Левски“ полк. доц. д-р Нелко Ненов.

Към миряните с отеческо слово се обърна митрополит Йоан, който даде дума, че ще продължи делото на приснопаметния митрополит Кирил и помоли шуменци да му помагат за всеотдайното служене на Бога.

 

Видеорепортаж вижте тук: http://news7.bg/NEWSROOM/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B2-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5_l.baa_i.41198_b.5483.html

Източник: http://grada.bg, автор: Светлин ПЛАМЕНОВ

 

 

Снимки

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с духовници от епархията
« предишна новинаследваща новина »