ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЪДВОРЯВАНЕ на Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН на епархийския престол

26 декември 2013 18:40, Българска Патриаршия
Въдворяване на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

На 22 декември Светият Синод на БПЦ-БП посочи името на новия кириарх на Варненска и Великопреславска епархия, увенчавайки с радост усилията на доблестното варненско и великопреславско изпълнение и с пастирско благословение и грижа настъпващите рождественски празници. „Защото които са Божии и Иисус Христови, те са с епископа” (св. Игнатий Богоносец).

На следващия ден, 23 декември, хилядно множество посрещна своя молитвено и дейно отвоюван и очакван митрополит пред катедралния митрополитски храм „Успение на Пресвета Богородица”. Строено в две редици духовенство от над шестдесет свещеника очертаваше пътя на новия кириарх към дверите на храма. Духовият оркестър на Военноморските сили засвири тържествени маршове. Към 17,00 часа митрополит Йоан, съпровождан от високопреподобния архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, и свещеници и миряни от София, като досегашен викарий на Софийския митрополит, пристигна за отслужване на празнична вечерня с молебен при въдворяването. Засмени и красиви младеж и девойка в народни носии му поднесоха пита, сол и мед. Спонтанният възглас на свещеник: „Христос воскресе!” бе подет като поздрав към идващия йерарх. Представители на медии бързо наобиколиха Негово Високопреосвещенство, но го отпуснаха в момента, в който варненското и великопреславско свещенство в един глас запя „Достойно есть” и поемайки митрополита си, когото стеклото се множество обсипваше с цветя и палмови клонки, го въведе в катедралата, посветена на едната Майка и Старица на града – Пресвета Богородица.

В храма го очакваха представители на местната и държавната власт, сред които кметът на града и областният управител. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се поклони на иконата на Божията Майка в цял ръст „Геронтиса (Наставница)” и придружаван от високопреподобния архим. Дионисий и свещенството бе въдворен на осиротелия дотогава архиерейски престол. Заемайки мястото на своите предшественици към него се понесе мощно възгласът „Достоин!”. В този възторгнат момент митрополит Йоан отправи призоваващата молитва към Св. Троица, която се полага при въдворяване на нов митрополит, за да приведе той успешно своето паство към Господните селения и „всички ние с едни уста и едно сърце да възхвалим Тебе, Единия Бог в Троица прославян”.

Започна и тържествената празнична вечерня. Тя бе възглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия. С него влязоха в съслужение над шестдесет варненски свещеници и шестима дякони. Софийският митрополитски дякон Иван Петков поведе в богослужбата варненските дякони, в чиито ръце сега оставяше своя досегашен викарий. Тържествена, но умилителна и утешителна бе тази така очаквана и победно отвоювана вечерня на въдворяването – всеки в тиха радост и благоговение пристъпваше за бащински благослов към новоизбрания кириарх, достойно припознавайки в него образа на Отца.

Към края на богослужението Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, в качеството си на пратеник на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод, прочете Послание до миряните и духовенството на Варненска и Великопреславска епархия, с което Светият Синод призовава отсега нататък да имат за свой законен епархийски архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. (Посланието вж тук>> http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=128409)

После митрополит Йоан се обърна към придошлото и от петте духовни околии любящо варненско и великопреславско изпълнение - официални лица, духовенство и миряни - с прочувствено, но изпълнено с трезвост и мъдрост слово, в което конкретно и ясно посочи и основните моменти в митрополитско-отческото си служение, към които ще се стреми и ще се придържа. Негово Високопреосвещенство даде обещания, но отправи и искрена молба: „Аз имам една единствена молба към всички вас – Божия народ и всечестния клир – да се молите за мен; да ми спомагате в делата на ръцете ми; да живеем в мир, в любов, във взаимност. Защото животът в Църквата е нашето битие и пълнота на общението - благодатно събрание, което не е друго, а царство Божие тук на земята”.

От клироса се пое, сега певчески изкусно и многократно, изпълнение на възгласа „Достоин”.

Нововъдвореният митрополит Йоан топло благодари на всички и обяви реда и часовете на богослуженията през следващите празнични дни, в които той ще посети и духовните околии в епархията. Последва паметна снимка, след която митрополит Йоан и придружаващите го лица, водени от служители на св. Варненска и Великопреслвска митрополия се отправиха към митрополитския дом. Там, сред посрещналите го с пита и цветя служители, му бе тържествено поднесен ключът от митрополитската приемна и покои.

Празнично украсената Варна тази вечер заспа по-радостна, утешена и обнадеждена.

~*~

Фоторепортаж от въдворяването вижте тук> http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=128042

Анула Христова

Снимка: Весела Игнатова


 

 

« предишна новинаследваща новина »