ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отвори врати неделно църковно училище в Карнобат

23 септември 2009 10:10, Сливенска митрополия
Град Карнобат се украси с ценна и необходима придобивка – църковно училище при храма „св.ап. Иоан Богослов”

На 9 септември град Карнобат се украси с ценна и необходима придобивка – църковно училище при храма „Св. ап. Йоан Богослов”. Освещаването му извърши Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с архиерейския наместник иконом Иван Ангелов, председателя на църковното настоятелство протойерей Павел Гърбов и свещениците при храма. На откриването присъстваха десетки православни християни, както и директори на местни училища, представители на местното читалище и служители на община Карнобат.

След водосвета митрополит Йоаникий с нескрито вълнение изрази радостта си от откриването на училището и обърна внимание върху ползата и нуждата от духовна просвета в нашето общество. Негово Високопреосвещенство подари учебници – „Православно вероучение” – за нуждите на училището.

След него говори председателят на храма прот. Павел Гърбов, който изказа своята голяма благодарност най-напред към Бога за сбъдването на това отдавнашно желание на християните в Карнобат, към Сливенската митрополия, която подпомогна материално обзавеждането на училището, към Дирекция ”Вероизповедания” при Министерския съвет за отпуснатата държавна субсидия, а също и към бизнесмени, фирми и частни лица, които се включиха в боголюбивото и родолюбиво начинание със средства и труд. Накрая Негово Високопреосвещенство дари екземпляри от новоиздадената си книга „Бисери от духовната съкровищница на светите отци”, за да се ползват от православните християни от енорията.

В момента върви записването на ученици, желаещи да посещават училището. За това съдействаха местните медии и най-много вестник „Карнобатски глас”. Ще бъдат записвани деца от ІІ, ІІІ и ІV клас, без никакви други ограничения. Поради неголемия размер на помещението те ще бъдат разделени на групи от по не повече от 15 деца. Занятията ще се провеждат в почивните дни. За преподавател е определена г-жа презвитерата Вероника Гърбова – магистър по богословие, завършила Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Текст: прот. Павел Гърбов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

За преподавател е определена презвитера Вероника Гърбова – магистър по богословиеОсвещаването му извърши Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит ИоаникийСлед водосвета Митрополит Иоаникий с нескрито вълнение изрази радостта си от откриването на училищетоНа откриването присъстваха десетки православни християни

Аудио

гр. Карнобат

« предишна новинаследваща новина »