ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи света Литургия в Атина

23 септември 2009 14:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
"...българите да бъдат единни!"

Голяма бе радостта на българската православна общност в Атина тази неделя - 20 септември, защото Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи света Литургия в предоставения ни в гръцката столица храм „Св. Йоан Рилски”. Това стана с благословението на управляващия митрополията на Атика Месогейски и Лавреотикийски митрополит Николай.

В 9,00 ч. архиереят пристигна в храма и бе посрещнат с многолетствие oт служещия там ефимерий йеромонах Атанасий и богомолния народ. По време на богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил пострига за свещоносци, четци и певци богословите Бойко Йорданов и Александър Ганчев.

В проповедта си митрополитът подчерта величието на светото Православие, като цитира Свещеното Писание. Спомни си студентските години, тук в Атина. Подчерта как духовници от различни националности се събирали и заедно отправяли молитви към Бога в храма. Изказа благодарност на българската дипломатическа мисия за оказаната подкрепа при получаването на български храм в Атина. Дядо Кирил призова българите да бъдат единни и с това да постигат своите цели.

Архиереят подари икона на Божията Майка, копие на Троянската, и преподаде от светейшия Български патриарх Максим, от Светия Синод на Българската православна църква и своето благословение. Благодари и на йеромонах Атанасий за положените усилия в Атина да има българска църква и тя да бъде благоустроена. В отговор последният изказа своята благодарност на митрополит Кирил за топлите думи, като му поднесе от свое име и от името на църковното настоятелство скромен дар – икона на свети Йоан Рилски и малък сувенир, който да напомня на архиерея за православната българска общност в Атина.

На богослужбата се помолиха посланикът на Република България в Гърция г-н Андрей Караславов, консулът г-н Герман Ванчев, директорката на неделното българско училище ”Св. Кирил и Методий” г-жа Даниела Тодорова, ръководителят на фолклорна формация „Родина” г-н Александър Костадинов с част от състава, много българи и гърци.

След богослужението Негово Високопреосвещенство разговаря с посланик Караславов и дипломати от българската мисия и бе поздравен с песни, изпълнени от формация „Родина”. На тържествен обяд, осигурен от г-ца Цветана Бонева, собственик на механа „Балкан” и дарител на храма, архиереят още веднъж изказа своята благодарност и задоволството си от срещата с българската общност тук.

След обяда дядо Кирил се срещна с протопрезвитер Илиас Дросинос, предстоятел на храма „Живоприемен източник”, спомогнал много за благоустройството на българския храм. После посети българското неделно училище „Св. Кирил и Методий”, където се срещна с ученици и учители и разговаря с тях за проблемите, които срещат за съществуването на българското неделно училище. Той пожела на учителите успех в трудното дело, което са поели, а учениците благослови за нова, успешна, учебна година.

Митрополит Кирил си замина от Атина с обещанието, че това няма да е последният път, в който ще посети и ще служи света Литургия в българския храм. Всички българи останаха със задоволството, че родната Църква не забравя своите чада, намиращи се далеч от родината, а мисли за тях и непрестанно се моли.

Старият храм на енорията „Св. Мироносици” в район „Анакаса” на кметство „Агии Анаргири” в Атина бе предоставен за ползване от българската православна общност в началото на 2008 г. от митрополията на Атика. С помощ от дирекция "Вероизповедания" към МС в лицето на тогавашния й директор проф. Иван Желев се ремонтира и на 09.03.2008 се извърши чин на обновление от Диавлийски епископ Дамаскин - викарий на Атинска архиепископия, по благословението на управляващия митрополит Николай. Прието бе храмът да се именува по името на всебългарския покровител свети Йоан Рилски. Камбана на храма подари народният певец Илия Луков. Вече почти две години храмът е притегателен център за българите, живеещи и работещи в Атина.

От Атина: йеромонах Атанасий
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

"Да поменем..."Великият входИеромонах АтанасийФолклорна формация „Родина”Фолклорна формация „Родина”Разговор на "четири" очи

Аудио

М-т Кирил

« предишна новинаследваща новина »