ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В памет на свещеноиконом Лазар Василев

23 септември 2009 15:05, Пловдивска митрополия
Храм "Св. Николай" - гр. Карлово

На 20. 09. 2009 г. се упокои в Господа Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Лазар Василев, енорийски свещеник в храм „Св. Николай” в гр. Карлово и архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Свещеноик. Лазар Василев е роден на 17 април 1951 г., завършил Софийската духовна семинария, след което продължил обучението си в Духованата академия „Св. Климент Охридски” в София. Ръкоположен е за дякон от блаженопочиналия Драговитийски епископ Йоан и посветен в свещения сан от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Варлаам.

Назначен е за архиерейски наместник на Карловската духовна околия от Пловдивския митрополит Арсений.

По повод 30-годишнината от свещенослужението си (тогава) протойерей Лазар Василев, бива отличен със званието „свещеноиконом” от настоящия Пловдивски митрополит Николай.

След кратко боледуване свещеноиконом Лазар се упокои на 58 години.

Опелото се отслужи в енорийския му храм „Св. Николай” в гр. Карлово и бе извършено с благословението на Пловдивския митрополит Николай от Негово Всепреподобие йеромонах Арсений, в съучастие на свещениците от града и духовната околия.

В заупокойното си слово йеромонах Арсений увери, че „изпращаме при Бога клирик с твърда вяра, и че животът не престава тук на земята, а продължава и отвъд в Небесното царство. Покойният свещеноиконом Лазар бе искрено и силно вярващ в Бога човек и клирик. Носеше в сърцето си голяма обич към родната ни Църква. Скъпият покойник имаше страх Господен и изпълняваше с ревност и усърдие Божиите заповеди. Голяма утеха за нас и за всички опечалени е, че неговата хвала със спомен за неговата доброта ще пребъдва вечно”.

От името на Църквата, на събратята в града и духованата околия, от клира в епархията и от името на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, отец Арсений изказа най-дълбоки съчувствия към опечалените и близките на покойника, уверявайки, че „усърдно се молим Бог да му прости и да всели душата му в Своите небесни селения”.

Поклон пред безсмъртния му дух! Бог да го прости и вечна, и блажена да бъде паметта му! Амин.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

о. Лазар

« предишна новинаследваща новина »