ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обрезание Господне във Варна

02 януари 2014 12:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Обрезание Господне във Варна

На 1 януари 2014 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото свещенство и духовници от епархията отслужи Божествена света Литургия и след това благодарствен молебен в катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично”, гр. Варна.

В празничното слово в деня Обрезание Господне, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан говори за живота на християнската Църква през ІV век, определен като най-забележителен период в историята на християнството, през който е протекла дейността на славния отец и учител на Църквата – Василий Велики.

“Ваши високоблагоговейнства, всеблагоговейнства, всепреподобие, благоговейнства и отци! Обичани в Господа братя и сестри! Изпращайки с благодарност към Бога 2013 година от Рождеството по плът на нашия Спасител Господ Иисус Христос, ние встъпихме в новолетието с благата надежда, изпълнявайки църковния чин да благодарим на Всеподателя за всичките благодеяния, които е проявил към нас през изтеклото време на нашия живот.

Винаги когато настъпва този ден, в съзнанието на всеки човек се роят дните, часовете и месеците, които той е преживял. И с искреност, ние трябва да проследим, че нищо не е станало без Бога, защото Той в Неговата блага милост и всеправедност изразява и Своята блага воля за всеки човек по света. Ние си спомняме думите на св. ап. Павел: “Старайте се винаги да вършите добро един другиму и на всички човеци”.

През изтеклата година всеки от нас преживя радостни и тъжни моменти. През изтеклата година ние се разделихме с приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Вечна и блажена да бъде паметта му! Всички тези изживявания донесоха своите нелеки моменти в живота на светата Църква и в живота на Варненска и Великопреславска епархия.

Тази година ние отправяме своя взор и се надяваме Бог да ни сподоби отново със Своята милост. И да изпрати Бог една по-спокойна година, в която отново и отново да се продължат онези трудове, които бяха дадени от починалия архиерей и който обединяваше всички пред светия Престол и божия народ, който го обичаше. Ние благодарим за всичките благодеяния, които Господ изпрати и днес, и сега върху нас.

Свитъкът на времето се разстила непрестанно и ние отново разбираме, че една година от нашия живот измина. Нашата цел тук, на земята, е да достигнем спасението и да проживеем праведно и благочестиво, така както Господ е устроил да бъде нашият живот. “Докато сме още тук, още на земята - казва ап. Павел, - вършете добро”, а милостите Господни да бъдат върху нас, защото св. пророк и цар Давид изрече паметни думи: “Ден на ден реч предава и нощ на нощ знание открива”. И с неговите думи ние възкликваме: “Господи, научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце”.

В началото на новолетието, изпълнявайки стародавна църковна традиция, светата Църква извършва молебен за настъпващата Нова година, тя да бъде благоплодна, да бъде спасителна, да бъде мирна, да бъде благоуспешна както за светата Църква, тъй и за божия народ и за целия наш скъп български народ. В духа на тази традиция, събрани в митрополитската катедрала „Успение Богородично” на Варненска и Великопреславска епархия, ние ще отслужим този благодарствен новогодишен молебен.

Днес е Обрезание Господне. Виждаме как Спасителят Иисус Христос, Богомладенецът, като дойде на Земята, стана възможно изпълнението на старозаветния Закон и да бъде Той обрязан на осмия ден. Защото с Него се постави началото на новозаветното време. А и щеше да пострада заради човешкия род, претърпявайки тук, на земята, скърби, лишения, утеснения, заплювания, гонения, все от човеците грешни. Но претърпявайки кръстната смърт, Той стана Изкупител и Спасител на човешкия род.

В духа на този празник, ние се призоваваме към духовно обрезание. Да отхвърлим греха от себе си и всяко зло. Да отхвърлим греха, който лесно ни омотава и е пречка за богообщението ни с Богомладенеца и Богочовека Христос. Затова този празник на 1 януари ни напомня отново какво извърши Спасителят в света заради нас. И ни показа как трябва да живеем. И какво послушание към светата Църква трябва да има.

Всичко това беше вплетено и в живота на един доброносен мъж, оставил траен отпечатък в живота на светата Църква. Един от най-почитаните свети отци, представител на Кападокийската школа, свети Василий Велики. В този ден отбелязваме неговата светла памет и отслужихме неговата света Божествена литургия. Свети Василий Велики е бил честит да бъде възпитан в православната вяра, защото от този род излизат петима светии. Баба му Макрина, която всъщност е била настойница на свети Григорий Неокесарийски Чудотворец - един изключително боговдъхновен мъж. Тя е баба и на свети Василий. Майка му - света Емилия, брат му - свети Григорий Нисийски Чудотворец, свети Петър (съответно като епископи на Кесария, Ниса и Севастия) и сестра му също. От сестрите му най-голямата - Макрина, основала с майка си Емилия и други жени монашеско общежитие и така се удостоила да влезе в лика на преподобните. Все свети мъже и жени, твърде много... Оставили духовно наследство в светата Църква.

Бележит е онзи момент от живота, който описва приятелят на свети Василий Велики, свети Григорий Богослов. Когато те се срещат в Атина, обучавайки се не само на езическата, но и на всяка мъдрост, свети Григорий изразява тази паметна мисъл: “Когато видях лицето на свети Василия, приятел, обедини ни една цел - спасението; живеейки своя живот, ние разбирахме, че сме неразделни помежду си. И все повече възраствахме в любовта към Христос”.

Тази дружба даде обилни плодове, особено когато трябваше да се защити светото Православие от арианството, и най-вече - да се запази и утвърди догмата на Света Троица. Арианската ерес смущаваше Църквата цели два века след смъртта на Арий. И свети Василий Велики написа такива слова и произведения, които твърдо положиха началото на здрава основа на триадологичния догмат, за да не може повече там който и да било да променя каквото и да било. И свети Григорий Богослов в тази благодатна дружба завърши блестящо всички свои догматически съчинения, вдъхновен от дружбата със свети Василий Велики.

И тъй, обичани в Господа братя и сестри, в първия ден на 2014 година изпросваме от милостивия Бог да бъде Той с нас и благодатно да ни подкрепя по молитвите на свети Василий Велики, на всички светии, на тук просиялите в тази земя свети мъже, боговдъхновени от подвига на светия равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител български.

Пожелавайки здраве, духовни сили, успешна, благодатна Нова 2014 година, изпълнени с надежда за предизвикателствата на времето и за това, което животът ни предлага, поздравявам ви сърдечно от името на светейшия ни патриарх Неофит! И на всички именници, които носят и се украсяват с това име на свети Василий, пожелавам им достойно да носят това име и животът им да свидетелства за подвига на техния животоносен ангел! За много и благословени години, с Божията благодат на помощ! Амин”.

Накрая архиереят изказа сърдечна и искрена благодарност, отправи поздравление към Негово високоблагоговейнство иконом Божидар Янакиев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала, към всички братя служещи, като им благопожела от все сърце това новолетие да бъде благоплодно за всички.

Отправени бяха поздравления към хора и неговия диригент, към ктиторите и дарители, спомоществователи на храм „Св. Успение Богородично”. От все сърце митрополит Йоан благопожела на всички живеещи в тази богоспасяема енория и на целия божи народ на Варненска и Великопреславска епархия здраве и духовни сили.

“Нека с примирени сърца и с искрено покаяние и духовно благословение да започнем Новата 2014 година! Благопожелавам искрена и молитвена благодатна година по молитвите на свети Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, който със своя половинвековен живот даде примера вдъхновяващ, подкрепящ и усилващ нашата вяра, тогава когато тя се колебае и когато ни налегнат съмнения, изпитания, скръбни обстоятелства и беди”, каза в своето слово архиереят.

Материалът е подготвен от Петко Колев

 

 

Снимки

Обрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във ВарнаОбрезание Господне във Варна
« предишна новинаследваща новина »