ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЕПАРХИЯ

26 декември 2013 23:30, Българска Патриаршия
Огласяване на посланието

П О С Л А Н И Е

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВЕТИЯ СИНОД НА БПЦ-БП

ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО

НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА ЕПАРХИЯ

 

Високоблагоговейни, всеблагоговейни и благоговейни отци,

преподобни монашестващи и благочестиви християни,

служещи, подвизаващи се и живеещи в богоспасаемата Варненска и Великопреславска епархия, зеловъзлюблени чеда в Господа,

Благодат вам от Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа,

от нас же смиренних – молитва и благословение!

 

След настаналата дълбока скръб сред православното изпълнение както на Варненска и Великопреславска епархия, така и сред всички православни българи и вярващи от други Поместни православни църкви, от вестта за внезапното преселване от нас и преставяне в Христа Господа на блаженопочиналия и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил на 9 юли 2013 г., за Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол Св. Синод на основание чл. 84, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП отечески определи Врачанския митрополит Калиник. На 18 юли 2013 г. Св. Синод уважи молбата на митрополит Калиник и го освободи от възложеното му послушание временно да управлява делата на Варненска и Великопреславска епархия и назначи Доростолския митрополит Амвросий на негово място, като му възложи да проведе избор за Варненски и Великопреславски митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 27.10.2013 г., прот. № 29 – пълен състав, състави листата с достоизбираемите кандидати, която представи по надлежния ред на епархийските избиратели и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП на 17.11.2013 г. Епархийският избирателен събор избра от своевременно предложените кандидати Агатоникийския епископ Борис със 17 гласа и Проватския епископ Игнатий с 16 гласа.

В заседанието си на 23.11.2013 г., прот. № 35 – пълен състав, Св. Синод след като обстойно се запозна с писмото на Доростолския митрополит Амвросий, Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, с изложението на Варненския и Великопреславски избирателен събор и изпратените в срок възражения, жалби и протестни писма и намери избора за опорочен съгласно каноничните и уставни изисквания, и го касира съобразно чл. 89, ал. 2 от УБПЦ – БП. Поради това, Св. Синод отново назначи Доростолския митрополит Амвросий за Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, и му възложи организацията и провеждането на нов Епархийски избор, съгласно посочените в чл. от 85 до 88 изисквания от УБПЦ – БП, на 15.12.2013 г. Във връзка с това Св. Синод от заседанието си на 23.11.2013 г., прот. І 35 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, отново състави и изпрати листа със същите достоизбираеми епископи.

На основание чл. 87 от УБПЦ – БП на 15.12.2013 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Варненска и Великопреславска епархия за достойни приемници на Варненския и Великопреславски митрополитски престол Знеполския епископ Йоан с 22 гласа и Мелнишкия епископ Серафим с 19 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 21.12.2013 г., прот. № 47 – пълен състав, като намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него, го потвърди и пристъпи към провеждане на канонически избор за Варненски и Великопреславски митрополит, какъвто се проведе в Синодалния параклис „Св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“ на 22.12.2013 г. след св. Литургия чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав. На основание получения изборен резултат Българският патриарх от името на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Варненски и Великопреславски митрополит Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, когото Светейшият патриарх от свое име и от името на Св. Синод поздрави като новоизбран и богопроизведен митрополит на старославната Варненска и Великопреславска митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на високопреосвещения митрополит Йоан за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания и служението му в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш правоправещ архиерей ще се грижи и отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие.

Но, за да изпълни високопреосвещеният митрополит Йоан успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит високопреосвещения Йоан, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за вас е всички да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква, управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и пасоми да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Църквата надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство ЙОАН за Варненски и Великопреславски митрополит, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

 

~*~

Бележка: Посланието е огласено от Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник отдел "Богослужебен" при Св. Синод на БПЦ-БП, храм "Успение Богородично", Варна, 23 декември 2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »