ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско служение за Богоявление във Варна

04 януари 2014 21:38, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. митрополия

На 5 януари, Неделя пред Богоявление, във всички храмове ще бъде отслужена света Божествена Литургия и Велик водосвет.

В църковния типик съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете; а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в морета, реки, извори, езера и така се освещават всемирните води.

На 6 януари - Богоявление - в катедралния храм-паметник „Св. Успение на Пресвета Богородица”, от 8.30 часа, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със свещеници и дякони от епархията, ще отслужи Василиева света Божествена Литургия.

След богослужението, от 10.00 часа, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще благослови военните части и техните бойни знамена на площад "Св. св. Кирил и Методий" пред катедралния храм.

Празникът ще продължи с литийно шествие от катедралния храм по бул. „Княз Борис Първи“, бул. “Сливница“, през Морската градина, където на Алеята на възрожденците, за 10.50 часа е предвидено при паметника на големия български революционер и поет Христо Ботев да бъдат поставени венци и цветя по повод 166 години от неговото рождение. Литията ще продължи до Буна І на варненския плаж, където митрополит Йоан ще отслужи Велик водосвет и ще хвърли светия кръст в морската вода.

~*~

През тези дни християните вземат от храма богоявленска вода и я носят в домовете си, където я съхраняват и отпиват от нея при телесни и духовни нужди.

Светената вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Прието е водата от Великия водосвет да се пази и ползва през цялата година до следващия Йордановден.

В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

Още за Водосвета можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=187

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

 

 

« предишна новинаследваща новина »