ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стобийският еп. Наум отслужи св. Литургия и Велик водосвет в столичната катедрала „Св. Неделя” (обновено с подробен фоторепортаж)

05 януари 2014 17:10, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум освещава богоявленска вода

Светата Църква е установила винаги в деня преди Господския празник Богоявление да бъде спазван от християните строг пост (а когато се случи в съботен или неделен ден - да се пости с елей). Особености има и в богослужението, според това в кой ден от седмицата е празникът.

На 5 януари Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави св. богослужба, в която взеха участие архимандрит Дионисий, началник на отдел "Богослужебен" към Св. Синод, храмовото духовенство на митрополитската катедрала и двама дякони.

След светата Литургия в центъра на храма бе извършено последованието на Великия водосвет. В края на богослужбата еп. Наум благопожела: "Бог да ни приеме в Своите обятия, да ни обдари със Своята благодат, след като сме пречистени с Рождественския пост и приехме Богомладенеца Христа, нека с пречистени сърца и души да се опитаме да Го задържим в нас, а с йорданските води да отдалечим от нас всяко зло и грехове, за да бъдем достойни следовници по Неговия единствен път към Царството Божие".

В църковния Типик са описани два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещава цялото водно естество.

В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за освещаване на жилището и покъщнината, за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

Богоявленската свeтена вода трябва да се приема винаги на гладно и винаги преди нафората. До отданието на празника Богоявление може да се приема всеки ден. Тя се отнася в домовете и се съхранява през цялата година на специално място в дома, в близост до икона, кандило, иконостас. При телесни и духовни нужди (болест, душевни терзания и др.) тя се приема след еднодневен пост.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велик водосвет в митрополитската катедралаСтобийски еп. НаумВ храмаСтобийски еп. НаумВ храмаСтавроф. ик. Христоско КазакинВ храмаВ храмаАрхимандрит ДионисийМитрополитският дякон Иван ПетковВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаСтобийски еп. НаумВелик водосвет в митрополитската катедралаСтобийски еп. НаумВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаВелик водосвет в митрополитската катедралаСтобийски еп. Наум и архимандрит Дионисий
« предишна новинаследваща новина »