ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Богоявление в Ловеч

06 януари 2014 19:31, Ловчанска митрополия
Йордановден

Днес светата, съборна и апостолска Църква празнува, защото ето, че се отвориха небесата (Мат. 4:16-17), за да свидетелстват с най-висшето възможно свидетелство – това на Света Троица, че върху Този, Който стана Син Човечески и понесе теготите на целия човешки род, лежи Божието благоволение.

Този, Който ни кръщава с „Дух Светий и с огън”, ни показа днес как се изпълнява „всяка правда”. Днес Православната църква ликува, защото в достойното видя Достойния, Който в житниците Си събира житото, а плявата изгаря с неугасим огън.

Камбаните радостно бият, християните посрещат своя архипастир - Ловчанския митрополит Гавриил, който идва в храма, за да оглави празничната богоявленска служба.

На Йордановден се освещава водното естество. След св. Литургия заедно с храмовото духовенство владиката отслужи чина на Великия водосвет. Храмът бе пълен въпреки работния ден, всеки искаше поне капчица от осветената вода да падне върху него. А през това време на улицата пред църквата се строяваше войската, заедно с градоуправниците и голямо множество народ.

По благочестива традиция митрополит Гавриил прочете молитва за благоденствие и поръси бойните знамена, след което в литийно шествие всички се отправиха към река Осъм. Тук празникът продължи, като след молитва и многолетствие бе извършено погружение на св. Кръст. Въпреки студените води на реката, както всяка година и сега много бяха желаещите да извадят светинята от водата и да получат благословение.

 

 

Снимки

ЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановден
« предишна новинаследваща новина »