ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Во Йордане крещающуся Тебе, Господи… Явлейся, Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе!

06 януари 2014 20:11, Доростолска митрополия
Богоявление в Силистра

Днес, когато светата ни Църква чества Кръщението на нашия Спасител Иисус Христос в река Йордан, в центъра на древлепросиялата Доростолска епархия подобаващо бе отпразнуван големият Господски празник.

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий бе посрещнат в катедралния храм на Силистра "Св. апостоли Петър и Павел" от духовенството на храма, прот. Добри Върбанов и свещ. Николай Стефанов, и благочеството гражданство и гости на града.

Началото на светата Литургия бе дадено от прот. Добри Върбанов. Молитвено участие в нея взеха депутатът от ПП ГЕРБ г-н Стефан Господинов и градоначалникът д-р Юлиян Найденов.

Храмът едва побираше множеството народ. Християните дойдоха да получат благословение и да чуят поздравлението по случай празника Богоявление от високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий.

След светата Литургия от храма тръгна лития, водена от духовия оркестър на град Силистра, духовенството начело с епархийския архиерей и придружаващите го държавници. Те се отправиха към река Дунав, където по стара традиция се хвърля светият кръст за освещаване на водното естество.

Множество народ се бе стекъл на пристанище Силистра да присъства на този стар обичай. Желаещите да се хвърлят в река Дунав за изваждането на кръста бяха 13 човека.

След благословението митрополит Амвросий хвърли кръста в река Дунав. За пореден 13-и път кръстът бе хванат от г-н Светлин Иванов. Смелчакът получи от митрополит Амвросий една икона и поощрителна награда от сто лева. Поощрителни награди за всички участници в ритуала по изваждането на кръста бяха раздадени от Доростолска св. Митрополия и г-н кмета на община Силистра.

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Богоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в Силистра
« предишна новинаследваща новина »