ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велик богоявленски водосвет във Варна

06 януари 2014 22:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Из словото на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 5 януари, Водици:

„В изминалите дни молитвено, в радост и очакване, посрещнахме Богомладенеца Христос. И съпреживяхме онова славно събитие на Рождението по плът на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Ние видяхме, че Ирод търсеше да Го погуби. И Светото семейство се пресели в Египет. Но после се завърна в Назарет. И там възрастваше Богочовекът, за да достигне до оня момент, в който трябваше да се кръсти от свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен в река Йордан.

В днешния възкресен ден преди Богоявление пред нас изниква именно този образ на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен, който се появи и завърши, затвори страницата на Стария Завет, за да се усети духът на Новия. Защото той рече за Господа: „Ето Агнеца Божий, Който взема върху Си греховете на света”. „На Този, Който идва след мене, аз - казва светият пророк и Предтеча - не съм достоен да развържа и ремъка на обущата”. Но се изпълни Божията блага воля и Христос прояви такова дивно смирение, че я изпълни въпреки съзнанието на свети Йоан. Господ се кръсти от него в река Йордан.

Този ден ни учи на високо смирение, което прояви Спасителят Иисус Христос и което насочи към нас. Това е едно важно събитие в живота въобще на Църквата, и то даде отглас в следващите векове, за да се изпълнява и този богослужебен чин, свързан с извършването на Велик богоявленски водосвет на днешния ден. Според църковния чин, установен и утвърден от светата Църква, Великият богоявленски водосвет извършван на 5 януари има онова значение същото духовно, велико и благодатно, каквото има Великият богоявленски водосвет, който ще извършим и в утрешния ден - на самия ден на Богоявление. Духовният размисъл е свързан с това, че тази богослужба подготвя кръщението и насочва нашия духовен взор към онзи, който вървеше преди Спасителя - към светия Предтеча Господен Йоан. И днешното свето Евангелие, според свети евангелист Марк, свидетелства за това. Но от друга страна, тази богослужба беше предшествана от отслужването на Царски часове. Едно специфично последование, което се извършва както преди Рождението по плът на нашия Спасител, така и преди Богоявление. Онзи духовно наситен със съдържание момент, важен с прочитането на онези всички старозаветни четива, които свидетелстват чрез пророческия дух на светите мъже, които дадоха да се разбере, че Господ Иисус Христос ще се кръсти в река Йордан. И ще изпълни онова, за което е призован, за да започне и Неговото славно служение тук на земята, на Неговата безсмъртна и велика и благодатна проповед. Затова и едно покайно чувство има в това богослужение днес. Защото и свети Йоан проповядваше покайно кръщение. И ние днес се призоваваме да чуем гласа на "викащия в пустинята". На онзи, който проправи пътя на нашия Спасител, Изкупител Господ Иисус Христос. Глас на викащ в пустинята. Глас, който изобличаваше много и призоваваше към покаяние. Глас, който беше от много хора разбран и приет, и след този глас се прие и онова славно събитие, което ще изживеем в утрешния ден.

Имаше обаче и много други човеци, които не приеха този глас, той за тях остана абсолютно далеч. Така че в извършването на днешния Велик богоявленски водосвет ние виждаме едно изпълнение и една дълбока връзка между Стария и Новия Завет, защото именно личността, която съборно ще се отбележи вдруги ден - на светия пророк Йоан и Предтеча и Кръстител Господен - дава онова основание да се замислим за това, че преобладаваха псаломските четения в предните дни, а днес вече с възкресната служба ще извършим Велик богоявленски водосвет, за да влезем в празника на Богоявлението. Да чуем онези думи, които утре ще бъдат провъзгласени чрез дяконския глас, на светото Евангелие. Да се зарадваме, съпреживеем и обмислим великото събитие на Кръщението Господне, или наречено Богоявление.

Обичани в Господа братя и сестри, много от вас в тези дни са се подготвяли, за да приемат, чрез благодатните струи на Великия богоявленски водосвет, тази богоявленска вода - която някои свети отци наричат и я сравняват по сила и действие със светото Причастие. Нашата духовна подготовка трябва да бъде свързана действително с чисто сърце да приемаме тази осветена вода, която трябва да се приеме преди анафората. Която ни просвещава, обогатява и ни подкрепя духовно. Която е напътствие за болни и страдащи. За онези хора особено, които поради важни, обективни причини не могат да пристъпят към светата Чаша. Затова светата Църква мъдро е отредила да се извършват последователно двата Велики богоявленски водосвета. За да може да започне поръсването в пълнота, а не само приемането и причащаването с великата богоявленска вода. Един свещен дар, към който трябва да пристъпим със страх Божий, със смирението и упованието, и надеждата в Бога. И най-вече с онзи благоговеен страх, който прави възможно грехът да се отдалечи от нас чрез нашето желание и старание за това, и да съпреживеем онези славни събития, за които повествува светата Православна църква.

И тъй, след приключването на Божествена света Литургия ние ще извършим последованието на Великия богоявленски водосвет. Пожелавам на всички вас да подкрепите духовните си сили с тази вода, да я отнесете в домовете си, да я преподадете на чедата си, да бъдете духовно подготвени да я приемете. И тя да бъде за ваша духовна подкрепа, въздигане, спасение, утвърждаване в православната истина и в живата и действена вяра на светото Православие.

Честит и благословен празник! Божието благословение и Неговата милост да бъде с всички нас. Амин!”

 

 

 

 

 

Снимки и запис: Петко Колев

 

 

Снимки

Велик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във ВарнаВелик богоявленски водосвет във Варна
« предишна новинаследваща новина »