ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявленски водосвет в столичния квартал "Дружба"

06 януари 2014 19:37, Софийска митрополия
Литийно шествие

На Богоявление след св. Литургия се извършва чинопоследованието на Великия водосвет. (То е свързано с освещаване на водите – вътрешни и външни, затова на 5 януари вода се освещава в храмовете, а на следващия ден, 6 януари - на водоеми, реки и морета.)

Тържественото освещаване на водата се свързва с древната традиция на Йерусалимската църква, която в навечерието на празника започнала да извършва шествие до река Йордан, за да възпомене кръщението на Спасителя в речните води.

Българската православна църква е възприела практиката на празника Богоявление да се хвърля ритуално дървен кръст в течащи води, където е възможно.

В София повече от десетина години тази традиция се изпълнява съборно на езерото в столичния кв. „Дружба“. Празникът се организира от Столичната община и Софийската св. митрополия.

И тази година с литийно шествие софийското духовенство се отправи от храм „Св. Наум Охридски” до западния кей на езерото, където бе отслужен богоявленският водосвет.

Той бе предстояван от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заедно с него взеха участие предстоятели на столични храмове и църковни певци от различни столични храмове.

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Общинския съвет, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

След като освети богоявленската вода, еп. Тихон поздрави празнуващите и се отправи към специално подготвената платформа, където с нетърпение го очакваха 60-ина младежи, готови до скочат в ледените води на езерото.

В борбата за богоявленския кръст най-бърз се оказа Вячеслав Борисов, който участва за четвърта поредна година в надпреварата. Той е на 29 години от София, занимава се с транспортна дейност. Щастливецът, който беше видимо развълнуван, пожела на себе си и роднините си преди всичко здраве.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Наум Охридски"Литийно шествиеЛитийно шествиеЛитийно шествиеЛитийно шествиеЛитийно шествиеЛитийно шествиеХрам "Св. Наум Охридски"Литийно шествиеЛитийно шествиеКрай езеротоБогоявленски водосветОфициалните лицаТивериополският еп. Тихон освещава богоявленска водаТивериополският еп. Тихон освещава богоявленска водаТивериополският еп. Тихон освещава богоявленска водаКрай езеротоКрай езеротоТивериополският еп. Тихон носи богоявленския кръстТивериополски еп. ТихонТивериополският еп. Тихон и духовенствотоКрай езеротоКрай езеротоБогоявленският кръстБогоявленският кръстТивериополският еп. Тихон благославя гмуркащите се за богоявленския кръстБогоявленският кръстБогоявленският кръст
« предишна новинаследваща новина »