ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Ивановден Стобийският еп. Наум отслужи празнична св. Литургия

07 януари 2014 16:43, Софийска митрополия
Посрещане на епископа

На 7 януари светата Църква тържествено отбелязва празника Събор на св. пророк Йоан, Предтеча и Кръстител Господен.

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът в единствения храм в София, посветен на Кръстителя Господен, намиращ се в столичния квартал “Обеля”. Той е построен преди десет години, като лично патриарх Максим прави първата копка и благославя той да се посвети на Господния Предтеча. Интересен факт е, че повече от сто години в Софийска духовна околия не е имало новоизградена църква, посветена на св. Йоан Кръстител, за когото Църквата е определила да се честват седем празника.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе отслужена от Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, ик. Иван Динков, председател на храма, свещеник Георги Спасов, председател на старинния храм „Св. Петка Самарджийска“, митрополитският дякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Празникът бе уважен от многобройни миряни както от енорията, така и от цяла София, дошли да се помолят на светия пророк и пръв мъченик за Христа.

С празнично слово в края на литургията към християните се обърна епископ Наум. В него той представи личността и значението на св. Йоан Кръстител, с когото е дошла „обновата и спасението на човечеството“. Той поздрави иконом Иван Динков с неговия личен празник – именния му ден, и му отправи благопожелания.

От своя страна отец Иван благодари на владиката с красив букет червени рози.

С гръмко многолетствие за всички именници завърши празничната литургия и еп. Наум раздаде нафора, а енориашите поздравиха своя духовен пастир с дарове и цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничната икона В храмаВ очакване на архиереяПосрещане на епископаПосрещане на епископаАрхимандрит ДионисийПосрещане на епископаМитрополитският дякон Иван ПетковПразнична литургия за ИвановденСтобийски еп. НаумПразнична литургия за ИвановденДяконитеПразнична литургия за ИвановденСтобийски еп. НаумПразнична литургия за ИвановденСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумАрхимандрит ДионисийПразнична литургия за ИвановденПразнична литургия за ИвановденПразнична литургия за ИвановденСтобийски еп. НаумМитрополитският дякон Иван ПетковВ храмаСтобийски еп. НаумМитрополитския дякон Иван ПетковПразнична литургия за ИвановденИк. Иван ДинковПразнична литургия за ИвановденСтобийски еп. Наум
« предишна новинаследваща новина »