ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Светия Синод на Българската православна църква в Пълен състав от заседанието на 23 септември 2009 г.

24 септември 2009 13:00, Българска Патриаршия
Сградата на Светия Синод

На 23.09.2009 г., сряда, Светият Синод в Пълен състав, в отсъствието по здравословни причини на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, откри заседанието си.

Присъстваха синодалните архиереи: Русенски Неофит, председателстващ заседанието, Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион.

Отсъстваха синодалните архиереи: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Западно-и Средноевропейски Симеон, Старозагорски Галактион, Пловдивски Николай.

Светият Синод изслуша и прие протокола от предишното заседание, след което пристъпи към изслушване на предвидените за деня докладни и тяхното обсъждане.

Във връзка с: Писмо, вх. № 709/23.09.2009 г. на Старозагорския митрополит Галактион, с известие, че поради провеждане на възстановително лечение, което по дати съвпада с предвидените дати за заседания на Светия Синод, няма да може да вземе участие в предвидените синодални заседания на 23, 24 и 25 септември 2009 г.

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

Във връзка с: Докладна записка на Стобийския епископ Наум, гл. секретар на Светия Синод, с приложено писмо на Асен Рангелов, секретар на Църковното настоятелство при храм „Св. Георги” – Лос Анжелис, САЩ, относно положението в храма и привличането за служител на „епископ” Кирил от „синода” на Инокентий.

Светият Синод Р Е Ш И:

Писмото да бъде изпратено на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф за сведение и мнение.

Във връзка с: Писмо, вх. № 656/1.09.2009 г. на Доростолския митрополит Иларион, във връзка с изявленията, публикувани във вестник „168 часа” в бр. 34, от 21-27 август т.г., относно делата и начина на управление на Доростолска епархия.

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

Във връзка с: Писмо, вх. № 650/1.09.2009 г. на Тивериополския епископ Тихон, управляващ Западно- и Средноевропейска епархия, с изразена благодарност за оказаното му доверие и с уверение, че ще стори всичко по силите си да оправдае високото църковно доверие.

Светият Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

Във връзка с: Писмо, вх. № 627/4.08.2009 г. на Егориевския епископ Марк, секретар на Московската патриаршия по Задграничните учреждения, с известие, че на 25-26 ноември т. г. в Москва с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил ще се проведе VІ общоцърковна конференция „Пътят на богомолците”, която ще бъде посветена на съвременното състояние и развитие на православното поклонничество, както и разработки на нови поклоннически програми и маршрути.

В писмото се изказва молба, за участие в работата на конференцията по възможност да бъде изпратен Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Светият Синод Р Е Ш И:

Дава благословение за участие в общоцърковната конференция „Пътят на богомолците” на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в Москва на 25-26 ноември т. г.

Във връзка с: Писмо, вх. № 691/17.ІХ.2009 г. на Анели Чобанова, докладчик по преписка № 110/2008 г. на Комисията за защита от дискриминация. В Комисията е подадена молба от г-н Петър Кичашки от град Видин, за дискриминация по основен признак увреждане.

Във връзка със започната процедура за проучване за пълно и всестранно изясняване по случая, с писмо от месец юни е изискано становище от епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир, относно твърденията, изложени в жалбата на г-н Кичашки.

До Светия Синод е изпратено писмо на 15.VІІ.2009 г., видно от обратна разписка, с молба за съдействие да бъде сведено до знанието на епископ Теодосий да представи на вниманието на Светия Синод писмено становище, което Синодът съответно да представи на Комисията за защита от дискриминация.

Горното не е изпълнено. С настоящото писмо за нуждите на проучването следва в тридневен срок да бъде предоставена информацията на Комисията.

Светият Синод Р Е Ш И:

Предвид това, че Намаленият състав на Светия Синод е разгледал писмо и по негово решение е било отправено писмо до епископ Теодосий за своевременен отговор, предвид резолюцията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим върху писмото, предвид изпратеното на основа на резолюцията писмо до Анели Чобанова и предвид сроковете, по съответния Закон за защита от дискриминация, Деволският епископ Теодосий, игумен на Троянската света обител, следва до утре сутрин – 24. ІХ. т. г. да представи писмено обяснение по случая.

Във връзка с: Писмо, вх. № 675/2.ІХ.2009 г. на посолството на Република Индонезия в София, с покана от Министерството на религиозните въпроси на Индонезия, за участие на БПЦ в междурелигиозната междукултурна специална среща на религиозни водачи от АСЕМ (Азиатско-Европейска среща), която ще се проведе от 9 до 12 септември в Йоджиакарта.

Светият Синод Р Е Ш И: Приема писмото за сведение.

Във връзка с: Писмо, вх. № 661/1.ІХ.2009 г. на Цецка Цачева, председател на ХХХХІ Народно събрание на Република България, че в отговор на писмо от Светия Синод, вече е издаден пропуск за достъп в Парламента на Неврокопския митрополит Натанаил, в качеството му на Представител на Светия Синод на БПЦ–БП в ХХХХІ Народно събрание.

Светият Синод Р Е Ш И: Приема писмото за сведение.

Да бъде подготвено благодарствено писмо до г-жа Цачева.

Във връзка с: Писмо, вх. № 639/19.VІІІ.2009 г. на Никола Хаджиев, директор на НЦИАМ, относно изложбата „Икони от България – ХІІІ-ХІХ в.” в Москва, по повод Годината на България в Русия.

Светият Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено писмо до г-н Хаджиев, занапред оригинали, собственост на НЦИАМ, да не бъдат изнасяни по никакъв начин и по никаква причина и предлог извън сградата на Музея, а да бъдат подготвени копия на иконите, които след решението и благословението на Светия Синод ще могат да участват като експонати в различни изложби.

Във връзка с: Писмо, вх. № 700/18.ІХ.2009 г., на г-жа Станислава Младенова, репортер в отдел „Новини” на Телевизия БТВ, с молба за интервю с представител на БПЦ по въпроса за сурогатното майчинство или по-известното „майки под наем”, който да представи официалната позиция на Църквата по въпроса. Кадрите ще бъдат използвани в предаването „БТВ репортерите”.

Светият Синод Р Е Ш И:

Църквата да се въздържи от участие в горното предаване.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

Решения на Св. Синод

« предишна новинаследваща новина »