ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БОГОЯВЛЕНИЕ В СЕЛО АВРЕН

07 януари 2014 20:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Свещеноик. Стефан Ханджийски отслужи св. Литургия и Велик водосвет

В този ден миряни, вярващи и жители на село Аврен, Варненска област, още от ранна утрин се отправиха към храм „Св. Параскева” (1868 г.). Над сто и четиридесетгодишната история на храма е изпъстрена с факти, дати и събития, разкриващи деен и възвишен християнски живот за свобода, съвършенство и любов към Бога.

Най-първи към храма пристъпват празнуващите с името Йордан и Йорданка, те с вълнение на този ден търсят Тоя, Който се е кръстил и осветил природата и водите. По-възрастните хора на село още помнят как в миналото, в полунощ на този празник всички хора черпели вода от близките извори, кладенци, ручеи. Донасяли водата у дома си и я пазели през цялата година.

Вярващите знаят, че понеже днес са осветени водите, става явно знамение, като тая вода не се разваля с течение на времето, а почерпана днес, тя си остава неповредена и свежа цяла година, дори две и три години, и след толкова дълго време не се различава от води, току-що почерпани от изворите.

Свещеноиконом Стефан Ханджийски отслужи света Литургия и Велик богоявленски водосвет. Вярващите от село Аврен изпълниха храма. И така в началото на празника, жители, вярващи и именници от село Аврен обърнаха сърцето си към Господаря на времето, за да Му благодарят и да измолят здраве и успехи.

В този ден молитвено благопожелаваме Господ Бог – Господарят на времето и Всеподателят на всички блага – щедро да благослови нашия народ, да благослови и всички в община Аврен с крепко здраве и успехи във всяко добро дело, като излее изобилието Си върху Авренското плато.

 

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен Богоявление в с. Аврен
« предишна новинаследваща новина »